Bijgewerkt: 22 december 2024

De bibliotheek zocht en vond designers met verhaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland / Amstelveenweb
21-06-2013

In mei 2013 kreeg onze redactie het volgende bericht: 'Design voelt zich thuis in een wereld van verhalen. In samenwerking met Art Partner zoekt de Bibliotheek Amstelland jonge ontwerpers die een deel van de verbouwde bibliotheek willen inrichten en vormgeven met eigen productontwerpen.'

Voor dit nieuwe project was de bibliotheek op zoek naar ontwerptalent om een ruimte van 25-35 m² in te richten met eigen werk. Bestaand werk, nieuw werk, een combinatie, of werk gericht op een bepaald thema.

bibliotheek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De bibliotheek op het Stadsplein van Amstelveen is helemaal vernieuwd. Naast de conventionele boekenkasten is er veel informatie te vinden via het computernetwerk en de monitoren in de kasten


De Bibliotheek Amstelland wilde door de samenwerking met ontwerpers de waarde van kunst, creativiteit, verbeeldingskracht en het maakproces laten zien aan het publiek. In nauwe samenwerking met het eveneens Amstelveense bedrijf Art Partner werden designmeubels en objecten gelinkt aan boeken en geluid.

Robert Tordoir, directeur van Art Partner was ook aanwezig in de bibliotheek op het Stadsplein van Amstelveen op 20 juni 2013, toen tijdens een introductie het eerste design-project van ontwerper Sven Lamme werd onthuld.

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sven Lamme: 1000 stoelen


lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Christine Kempkes, directeur van Bibliotheek Amstelland tijdens haar introductie


Omdat de bibliotheek was verbouwd, eigenlijk gekrompen doordat nu op de begane grond boekwinkel Libris Venstra zich bevindt, bleef er toch een onbezette hoek van ongeveer 35 m² in de bibliotheekzaal over naast de computerzaal. Deze werd als locatie uitgekozen voor de design ontwerpen van de uitverkoren jonge ontwerpers.

Christine Kempkes, directeur van de Bibliotheek Amstelland hield een toespraak en ze vertelde over hoe belangrijk lezen in deze snelle digitale wereld is en dat nog nooit zo veel mensen zo veel verhalen hebben geschreven als in de 21ste eeuw. Ze bezocht dit jaar de Dutch Design Week in Eindhoven: 'Ik werd geraakt door het talent, de sfeer, de energie, de creativiteit, maar vooral door de verhalen achter de ontwerpen. Ik hoop dat gevoel voor onze bezoekers in onze bibliotheek te kunnen over brengen'. Tot juni 2014 zal deze speciale ruimte om de 3 maanden worden ingericht door een ontwerper, of collectief van ontwerpers. Hierdoor wisselt zowel het aanzien van de ruimte, als de gekoppelde boekencollectie.’

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De aanwezigen volgen de toespraak van de directrice van de bibliotheek


Bibliotheek.nl heeft TNO gevraagd een quickscan uit te voeren naar de omvang en kosten van de digitale collecties bij bibliotheken tussen 2012 en 2016. Eén van de conclusies was, dat de digitalisering van de collectie een hoge vlucht zal nemen en omdat een e-book digitaal veel vaker kan worden uitgeleend en door de lagere kosten ingekocht, meer winst zal gegenereerd kan worden. Of dat inderdaad zo is, moet nog blijken, want het online aanbod van e-boeken is nu al gigantisch, om de gratis e-boeken maar niet eens te noemen.

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sven Lamme vertelt over de achtergronden van zijn soms grappige, maar betekenisvolle ontwerpen


Dit is uiteraard een teken aan de wand, want Bibliotheek Amstelland moest financieel en fysiek inkrimpen door het wegvallen en door het verminderen van belangrijke gemeentelijke subsidies. De bibliotheek moest de tarieven verhogen, de bibliotheek in Middenhoven werd gesloten, een structurele korting op de subsidie van 70.000 euro per 1 januari en 270.000 per 1 januari 2012 werd een feit.

Dat is de reden, dat de bibliotheek een commerciële draai moest geven aan haar activiteiten en Libris Venstra kon de begane grond volledig huren. In Aalsmeer en Uithoorn was de situatie vergelijkbaar met Amstelveen, want daar moesten ook harde beslissingen worden genomen, aangezien de geldstroom via subsidies ook langzaam minder werd.

Tijdens deze meubeldesign opening werd dit bezuinigingsverhaal niet verteld, maar het is goed om te zien, dat Christine Kempkes het signaal goed heeft opgevangen, weliswaar met harde hand moest ingrijpen, maar de bibliotheek van Amstelveen is in staat om op een nieuwe, 21ste eeuwse manier de eeuwenoude opvatting van een bibliotheek anders te interpreteren.

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sven Lamme: Hangerstoel


lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sven Lamme, laat zijn volkomen onbruikbare (voor de BBQ) houten barbecue apparaat zien


De jonge meubelontwerper Sven Lamme (Hilversum, 1980) werd als eerste designer uitverkoren om zijn objecten tentoon te stellen in de bibliotheek. Hij creëert en realiseert concepten voor toegepaste kunst in openbare ruimte, interieurs, meubels en andere producten.

Lamme over zijn werk: 'Gezien vanuit mijn grafische achtergrond speel ik vaak met afbeeldingen en voeg deze samen’. Dat is goed te zien bijvoorbeeld aan zijn stoel ontwerp 'Torus', een wiskundige vorm die optreedt, wanneer een cirkel rond een grotere cirkel draait. Sven heeft een zeer uitgebreide collectie van houten- en stalen frames tot 3D houten constructies, of stoelen en kasten. Hij werkt voor particulieren, maar ook voor bijvoorbeeld het Goois Natuurreservaat, of Staatsbosbeheer.

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het publiek is goed verrast door de verhalen en de objecten van Sven Lamme en ze stellen ook hun vragen aan de ontwerper


Eén van zijn leukste projecten is 'Brandhout', een houten barbecue toestel. De dubbelzinnigheid in het gebruik van materialen in combinatie met het ontwerp zorgen ervoor, dat de gebruiker bijna verplicht moet na denken over duurzaamheid, functionaliteit, waarde en vergankelijkheid. Er hangen ook foto’s van een in brand gevlogen houten BBQ.

lamme Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sven geeft een didactische les aan de bezoekers, hoe je op '1000 stoelen' moet zitten


Een ander, maar duur object (€ 3146) is de Stellingkast, een 'geen schroef en geen lijm' constructie, gemaakt van Medium-Density Fibreboard, een soort geperste houtvezel (MDF). Het MDF heeft een houtprint om te refereren naar het oorspronkelijke materiaal: hout. De print is aangebracht door middel van zeefdrukken.

1000 Stoelen. De stoelontwerpen van Marcel Breuer, Mark Newson, Jean Prouvé, Verner Panton, Charles en Ray Eames zijn zeer verschillend in vorm en begrip. Wat ze overeenkomen, is de essentie van een stoel. Ze hebben een rug en een zitting. Het combineren van deze iconen resulteerden een nieuwe samengestelde stoel van Lamme. Ze zijn met een CNC machine (Computer Numerical Control) gefreesd uit populier multiplex en verlijmd.

Het werk van Sven Lamme is nog t/m 8 september 2013 te zien en te gebruiken in de Bibliotheek Amstelland op het Stadsplein in Amstelveen. Medewerkers van de bibliotheek en Sven Lamme kozen er een bijzondere selectie boeken bij. Adres: Bibliotheek Amstelland Stadsplein 102, 1181ZM Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.