Bijgewerkt: 20 juni 2024

De bijstandsaanvragen in Amstelveen zijn verdubbeld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-04-2020

Het team van de gemeente Amstelveen dat de bijstandsaanvragen behandelt werkt keihard om alle aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Door de coronacrisis is het aantal aanvragen verdubbeld van 30 á 40 per maand naar 60 á 70 per maand. Als de cliënten de informatie compleet aanleveren kan de aanvraag in vier weken verwerkt worden. De wettelijke termijn is acht weken. Als er genoeg informatie is werkt de gemeente ook met voorschotten.

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen: 'Ons team werkt met man en macht om de extra binnengekomen bijstandsaanvragen zo snel mogelijk te verwerken. Ook werkt de gemeente met voorschotten, zodat inwoners snel geholpen kunnen worden. We staan klaar om na de crisis en zover dat kan tijdens de crisis de inwoners weer aan het werk te helpen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen


In verband met de coronamaatregelen werkt de afdeling volgens de RIVM-regels. De intake die normaal gesproken op het Werkplein wordt gedaan wordt nu telefonisch uitgevoerd. Als uit de intake blijkt dat er mogelijk recht is op een uitkering wordt de betrokkene uitgenodigd op het gemeentehuis waarin in een aangepaste procedure, conform de richtlijnen van het RIVM met voldoende afstand en achter plexiglas, de identiteit wordt vastgesteld en het aanvraagformulier wordt verstrekt. Wanneer het aanvraagformulier is ingevuld en de achterliggende stukken zijn verzameld kunnen deze digitaal (per e-mail) worden ingeleverd. Inwoners die een bijstandsuitkering willen aanvragen kunnen e-mailen naar klantmanager@amstelveen.nl

Als inwoners te weinig geld hebben om van te leven, komen ze misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Met deze uitkering wordt het inkomen aangevuld tot een minimale grens. Inwoners ontvangen een bijstandsuitkering totdat ze weer genoeg inkomen hebben. Om een bijstandsuitkering te krijgen, moeten inkomen en eigen vermogen (bezittingen zoals een auto en spaargeld) onder de bijstandsgrens liggen. Het aantal personen in een huishouden bepaalt de hoogte van de uitkering. Als meer mensen in huis wonen, kunnen de kosten voor levensonderhoud gedeeld worden en is de uitkering lager. Dit geldt niet voor inwonende kinderen tot 21 jaar, studenten en commerciële relaties (huurders).

Het College B en W onderzoekt of een digitale bijstandsaanvraag conform de kaders van de gemeenteraad mogelijk is. De reguliere bijstandsaanvraag is complex. Zo moet de partner mede ondertekenen, is de kostendelersnorm van toepassing, telt het gezinsvermogen mee en ook het inkomen van de partner. De focus ligt op dit moment op het beoordelen van de aanvragen en de rechtmatigheid van de uitkeringsverstrekking. Als alle benodigde informatie binnen is kan een aanvraag snel afgehandeld worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.