Bijgewerkt: 19 april 2024

De blauwe woning aan De Botmar in Amstelveen mag blijven

Nieuws -> Informatief

Bron: Rechtbank Amsterdam
20-05-2022

De blauw geverfde gevel van de woning aan De Botmar 2 in Westwijk, Amstelveen mag zo blijven. Een huiseigenaar in Westwijk die zijn woning felblauw heeft geschilderd, moest dit van de gemeente Amstelveen terugbrengen in een lichtere kleur op last van een dwangsom. De gemeente heeft meerdere klachten ontvangen van omwonenden. Het college B en W en Marijn Schenk de Stadsbouwmeester hebben in 2020 geoordeeld dat er sprake is van een welstandsexces.

De Rechtbank Amsterdam heeft in haar uitspraak op 13 mei 2022 oordeelde, dat de gestelde buitensporigheid is door het college niet op andere wijze onderbouwd, zodat de conclusie is dat er op onvoldoende gronden een welstandsexces is aangenomen. et beroep is gegrond en de rechtbank vernietigt het bestreden besluit. De last onder dwangsom zal worden herroepen. Omdat de rechtbank het beroep gegrond verklaart, moet het college aan eisers het door hen betaalde griffierecht vergoeden.



De rechtbank veroordeelt het College B en W Amstelveen in de door eisers gemaakte proceskosten van in totaal € 300,-. De proceskosten voor de door een derde in bezwaar beroepsmatig verleende rechtsbijstand komen naar het oordeel van de rechtbank niet in aanmerking voor een vergoeding, omdat in bezwaar niet om een vergoeding van de proceskosten is verzocht. Eisers hebben daarnaast vergoeding verzocht van de kosten voor een deskundigenrapport en het verschijnen ter zitting van de deskundige M. Amri. Op de zitting heeft M. Amri aangegeven dat zijn werkzaamheden 4 uur hebben geduurd en zijn uurtarief € 75,- exclusief BTW bedraagt. De rechtbank acht het inschakelen van een deskundige en het gevorderde bedrag voor het opstellen van een deskundigenrapport en het verschijnen op zitting van de deskundige redelijk.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.