Bijgewerkt: 22 december 2024

De coronavaccins nog steeds effectief tegen de zorgwekkende Delta-variant

Nieuws -> Informatief

Bron: Universiteit van Oxford
19-08-2021

De coronavaccins zijn nog steeds effectief tegen de zorgwekkende Delta-variant zegt door de Universiteit van Oxford-geleide studie van de COVID-19 Infections Survey. Het verkrijgen van twee vaccindoses blijft de meest effectieve manier om bescherming te bieden tegen de COVID-19 Delta-variant die momenteel in het VK overheerst, zo blijkt uit een studie van de universiteit.

Uit de studie (pdf 39 pagina’s), die werd uitgevoerd in samenwerking met het Office of National Statistics (ONS) en het Department for Health and Social Care (DHSC), bleek dat de vaccins van Pfizer-BioNTech en Oxford-AstraZeneca met Delta nog steeds een goede bescherming bieden tegen nieuwe infecties, maar dat de doeltreffendheid is verminderd in vergelijking met Alpha.

Twee doses van beide vaccins boden nog steeds minstens evenveel bescherming als wanneer men eerder COVID-19 had gehad door natuurlijke infectie; mensen die gevaccineerd waren nadat ze al besmet waren met COVID-19 hadden zelfs meer bescherming dan gevaccineerde personen die nog niet eerder COVID-19 hadden gehad.

Bij Delta-infecties na twee vaccindoses waren de piekniveaus van het virus echter vergelijkbaar met die bij niet-gevaccineerde personen; bij de Alpha-variant waren de piekniveaus van het virus bij degenen die na de vaccinatie waren geïnfecteerd veel lager.

Foto Amstelveen
(Bron University of Oxford - 2021)

Professor Sarah Walker, hoogleraar medische statistiek en epidemiologie aan de Universiteit van Oxford


Professor Sarah Walker, hoogleraar medische statistiek en epidemiologie aan de Universiteit van Oxford en hoofdonderzoeker en academisch leider voor het COVID-19-infectieonderzoek, zei: 'We weten nog niet hoeveel transmissie er kan plaatsvinden bij mensen die COVID-19 krijgen nadat ze gevaccineerd zijn - ze kunnen bijvoorbeeld gedurende kortere perioden hoge niveaus van het virus hebben. Maar het feit dat zij hoge niveaus van virus kunnen hebben, suggereert dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn, misschien niet zo beschermd zijn tegen de Delta-variant als we hoopten. Dit betekent dat het van essentieel belang is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren - zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd.'

Andere belangrijke bevindingen van de studie:



  • Een enkele dosis van het Moderna-vaccin heeft een vergelijkbare of grotere effectiviteit tegen de Delta-variant als enkele doses van de andere vaccins.

  • Twee doses Pfizer-BioNTech hebben een grotere initiële effectiviteit tegen nieuwe COVID-19 infecties, maar deze neemt sneller af vergeleken met twee doses Oxford-AstraZeneca.

  • De resultaten suggereren dat na vier tot vijf maanden de effectiviteit van deze twee vaccins vergelijkbaar zou zijn - de onderzoekers zeggen echter dat langetermijneffecten moeten worden bestudeerd. De tijd tussen de doses heeft geen invloed op de effectiviteit bij het voorkomen van nieuwe infecties, maar jongere mensen hebben zelfs meer bescherming van vaccinatie dan oudere mensen.


Dr. Koen Pouwels, senior onderzoeker aan het Nuffield Department of Population Health van de Universiteit van Oxford, zei: 'Het feit dat we geen effect zagen van het interval tussen de eerste en de tweede dosis, en de grotere effectiviteit van het hebben gehad van twee doses, in plaats van één dosis, ondersteunt de beslissing om dit terug te brengen tot acht weken nu Delta de belangrijkste zorgvariant in het Verenigd Koninkrijk is. Hoewel vaccinaties de kans op het krijgen van COVID-19 verkleinen, elimineren ze die niet. Belangrijker is dat onze gegevens aantonen dat gevaccineerde personen COVID-19 nog steeds aan anderen kunnen doorgeven, en dat het belangrijk is om te testen en zichzelf te isoleren om het risico op overdracht te beperken.'

Deze studie van de COVID-19 Infection Survey is de grootste om de real-world effectiviteit van de Pfizer-BioNTech en Oxford-AstraZeneca vaccins tegen alle infecties, inclusief die zonder symptomen, te evalueren en direct te vergelijken nadat de Delta-variant heeft overheerst. Het is het eerste dat aantoont hoe de bescherming tegen COVID-19 infecties verandert in de tijd na tweede vaccinaties in een grote groep volwassenen uit de algemene bevolking.

Over de studie. De studie, die op 19 augustus 2021 is vrijgegeven als pre-print, vergelijkt de bescherming tegen infecties door COVID-19-vaccins vóór en na 17 mei 2021, toen Delta de belangrijkste variant werd in het VK. Er wordt ook in detail gekeken naar hoe de effectiviteit in de loop van de tijd verandert, evenals naar andere factoren zoals eerdere infectie. Onderzoekers analyseerden 2.580.021 testresultaten van neus- en keel wattenstaafjes afgenomen bij 384.543 deelnemers van 18 jaar of ouder tussen 1 december 2020 en 16 mei 2021, en 811.624 testresultaten van 358.983 deelnemers tussen 17 mei 2021 en 1 augustus 2021.

Het COVID-19-infectieonderzoek zal de pandemie in het VK wekelijks blijven volgen om te zoeken naar vroege waarschuwingssignalen van stijgende infectiecijfers in verschillende regio's, subregio's en demografische groepen, en ook de effectiviteit van verschillende vaccins blijven vergelijken en de impact van immuniteit op de bescherming tegen COVID-19 blijven volgen.

Professor Sarah Walker zei: 'Zonder grote gemeenschapsonderzoeken zoals het onze, is het onmogelijk om de impact van vaccinatie op infecties zonder symptomen in te schatten - deze hebben het potentieel om de epidemie in stand te houden, vooral als mensen die gevaccineerd zijn ten onrechte denken dat ze COVID-19 niet kunnen oplopen. We zijn al onze deelnemers zeer dankbaar dat zij hun tijd hebben vrijgemaakt om ons te helpen.'

Ruth Studley, adjunct-directeur voor Infection Survey Analysis bij ONS, zei: 'Ik ben verheugd om samen te werken met zo'n uitstekend team in Oxford, dat ons werk informeert en de gegevens van onze enquête zo waardevol gebruikt. We moeten nog veel leren over COVID-19, maar dit soort onderzoek is van groot belang om te weten te komen hoe we onze weg door de pandemie kunnen blijven vinden. Deelnemers aan de Covid-infectie-enquête hebben ons geholpen enorm veel te leren over het virus en ik wil hen allemaal bedanken voor hun voortdurende deelname - we zijn hen zeer dankbaar.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.