Bijgewerkt: 16 juni 2024

De cyberweerbaarheidswet is in het Europees Parlement aangenomen

Nieuws -> EU

Bron: Europees Parlement
19-07-2023

Nieuwe regels voor cyberweerbaarheid die woensdag 19 juli 2023 zijn aangenomen, zullen een uniforme reeks cyberbeveiligingseisen voor alle digitale producten in de Europese Unie vaststellen. Het door de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie goedgekeurde ontwerp van cyberweerbaarheidswet heeft tot doel ervoor te zorgen dat producten met digitale kenmerken, b.v. telefoons of speelgoed, zijn veilig in gebruik, bestand tegen cyberdreigingen en bieden voldoende informatie over hun beveiligingseigenschappen – meldt het Europees Parlement.

EP-leden stellen nauwkeurigere definities, haalbare tijdlijnen en een eerlijkere verdeling van verantwoordelijkheden voor. De ontwerpregels plaatsen producten in verschillende lijsten op basis van hun kriticiteit en het niveau van cyberbeveiligingsrisico dat ze vormen. EP-leden stellen voor deze lijst uit te breiden met producten als software voor identiteitsbeheersystemen, wachtwoordmanagers, biometrische lezers, slimme huisassistenten, slimme horloges en particuliere beveiligingscamera's. Producten zouden ook automatisch beveiligingsupdates moeten hebben en apart van functionele updates, voegen EP-leden toe.Ze benadrukken ook het belang van professionele vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging en stellen onderwijs- en trainingsprogramma's, samenwerkingsinitiatieven en strategieën voor om de mobiliteit van werknemers te verbeteren.

Europarlementariër Nicola Danti (Renew, IT) zei: 'Met de steeds toenemende onderlinge verbindingen moet cyberbeveiliging een prioriteit worden voor zowel de industrie als de consument. De veiligheid van Europa in het digitale domein is zo sterk als de zwakste schakel. Dankzij de Cyber Resilience Act zullen hardware- en softwareproducten beter cyberveilig zijn, kwetsbaarheden worden verholpen en cyberdreigingen voor onze burgers worden geminimaliseerd.'

Volgende stappen. EP-leden van de Industriecommissie steunden de ontwerpwet op cyberweerbaarheid met 61 stemmen voor en 1 tegen, bij 10 onthoudingen. Ze stemden ook voor het openen van onderhandelingen met de Raad met 65 stemmen voor, 2 tegen en 5 onthoudingen – een besluit dat in een komende plenaire vergadering groen licht zal moeten krijgen van het voltallige Huis.

Achtergrond. Nieuwe technologieën brengen nieuwe risico's met zich mee en de impact van cyberaanvallen via digitale producten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Consumenten zijn het slachtoffer geworden van beveiligingsfouten in digitale producten zoals babyfoons, robotstofzuigers, wifi-routers en alarmsystemen. Voor bedrijven is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat digitale producten in de toeleveringsketen veilig zijn, aangezien drie op de vijf leveranciers al geld hebben verloren als gevolg van hiaten in de productbeveiliging.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.