Bijgewerkt: 25 december 2024

De dag van Sint-Maarten komt er aan

Nieuws -> Kerk

Bron: Wikipedia
02-11-2024

Martinus van Tours, Latijn Martinus (* rond 316-317 in Savaria, Romeinse provincie Pannonia prima, tegenwoordig Szombathely, Hongarije; † 8 november 397 in Candes bij Tours in het huidige Frankrijk), was de derde bisschop van Tours. In de traditie van de katholieke kerk is hij een van de bekendste heiligen, al is hij nooit heilig verklaard. Hij is de eerste die deze waardigheid niet als martelaar, maar als biechtvader krijgt toegekend. Hij wordt ook vereerd in de orthodoxe, anglicaanse en protestantse kerken.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

Sint Maarten deelt zijn mantel met een bedelaar -geschilderd in 1621 door Antoon van Dyck (1599-1641) een Vlaamse barokschilder en prentmaker uit de Antwerpse School

De herdenkingsdag van de heilige valt op 11 november (Sint-Maartensdag), de dag van de begrafenis van de heilige Martin. Talrijke boerenregels voor deze kalenderdag, die ook als een geluksdag wordt beschouwd en volgens de Juliaanse kalender op het begin van de winter op 10 november volgt, doen uitspraken over de weersituatie in de komende winter: 'Als Martin een witte baard heeft, zal de winter lang en zwaar zijn. Als er mist is op Martin, zal de winter meestal mild zijn.'

Sint-Maarten is beschermheilige van de stad Utrecht. Over het wapen van die stad (een rood-wit schild) wordt weleens gezegd dat die verwijst naar de rode kleur van de mantel en de witte kleur van de onderrok van de heilige, die tevoorschijn kwam toen hij de helft van zijn mantel had afgestaan aan een bedelaar. Zowel in de pandhof grenzend aan de Utrechtse Domkerk als in de Bisschopshof naast de Domtoren zijn sculpturen te zien die het leven van Sint-Maarten verbeelden. Ook bevindt zich in Utrecht een bronzen ruiterstandbeeld.

Sint-Maarten wordt verschillend gevierd. Hier in Nederland kennen we Sint-Maarten vooral van de lampionnentocht. Vroeger gingen kinderen met een lichtje in een uitgeholde biet langs de deuren, nu is dat met een lampion. Kinderen gaan vaak langs de deuren en zingen daar een liedje. Als bedankje wordt er vaak snoep of fruit aan de kinderen gegeven.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.