Bijgewerkt: 16 april 2024

De eenmalige energietoeslag 2022 wordt verhoogd in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-09-2022

Gemeenten hebben tijdelijk de bevoegdheid gekregen een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een laag inkomen. Hiervoor is de Participatiewet tijdelijk gewijzigd (artikel 35 lid 4 en 5). Op 19 april 2022 hebben wij u via een collegebrief geïnformeerd over de uitvoering van de eenmalige energietoeslag in Amstelveen.

Tot en met augustus 2022 hebben in Amstelveen 2541 huishoudens de eenmalige energietoeslag ontvangen. Hiervan zijn 1.790 huishoudens ambtshalve uitbetaald, en er waren 751 toekenningen aan huishoudens die zelf een aanvraag indienden. Eind augustus waren er nog 1.026 individuele aanvragen in behandeling, de prognose is dat 80% van deze aanvragen leidt tot een toekenning. Er is extra personeel ingezet om de aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Wij hebben door deze regeling veel meer huishoudens uit de doelgroep in beeld gekregen die we kunnen informeren over minimavoorzieningen en voorlichting over energiebesparing.

Vanwege de aanhoudende, forse verhogingen van de energiekosten heeft het kabinet de eenmalige energietoeslag verhoogd van € 800 naar € 1.300 per huishouden. De looptijd van de regeling is verlengd van 31 december 2022 naar 30 juni 2023 om gemeenten meer tijd te geven om de aanvragen af te handelen.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Het College van Wethouders en Burgemeester van Amstelveen vlnr.: Frank Berkhout (D66) wethouder, Adam Elzakalai (VVD) wethouder, Herbert Raat (VVD) wethouder, Tjapko Poppens burgemeester, Floor Gordon-de Bruijn (D66) wethouder, Bert Winthorst gemeentesecretaris en Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder op 20 juni 2022

Het College B en W heeft deze landelijke wijzigingen op 27 september 2022 verwerkt in de beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 gemeente Amstelveen. Huishoudens aan wie al € 800 eenmalige energietoeslag is uitbetaald ontvangen automatisch een nabetaling van € 500 medio oktober. Zij hoeven geen extra aanvraag in te dienen. Minima huishoudens die niet bij ons bekend zijn kunnen tot en met 30 april 2023 de eenmalige energietoeslag digitaal met Digid aanvragen via de website van de gemeente of met een fysiek aanvraagformulier via het Amstelveenloket. Bij toekenning ontvangen zij € 1.300.

In oktober / november 2022 wordt zo nodig extra publiciteit in gezet, omdat we verwachten dat veel huishoudens vanaf januari 2023 een flinke verhoging van de energierekening krijgen. Voor het overige blijven de beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 gemeente Amstelveen hetzelfde. Dat betekent dat wij de eenmalige energietoeslag beschikbaar stellen aan huishoudens met een inkomen tot 130% van de toepasselijke bijstandsnorm voor het huishouden. Het vermogen van het huishouden telt niet mee, we kijken alleen naar de hoogte van het inkomen. Huishoudens met een minnelijke schuldenregeling in het kader van schuldhulpverlening of een WSIMP komen in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag, ook als ze een hoger inkomen hebben dan 130% van de toepasselijke bijstandsnorm.

Als een huishouden niet aan de voorwaarden voldoet voor de energietoeslag, of de hoogte van de toeslag is niet toereikend, dan zijn er mogelijkheden voor maatwerk. Studenten die in financiële problemen komen door hoge energierekeningen helpen wij nu op basis van maatwerk passend bij de individuele situatie.

Amstelveen ontvangt via het Gemeentefonds eenmalig € 3.390.000 van het Rijk voor de eenmalige energietoeslag inclusief de uitvoeringskosten. De bijdrage van het Rijk wordt verhoogd, het bedrag wordt in de septembercirculaire bekend gemaakt en is indicatief € 2.180.000, waardoor we naar verwachting totaal € 5.570.000 ontvangen.
Landelijk wordt uitgegaan van een doelgroep met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. In Amstelveen hanteren we 130% van het sociaal minimum. Of Amstelveen moet bijleggen uit eigen middelen, hangt af van het uiteindelijke aantal huishoudens dat een aanvraag gaat indienen. Gelet op het aantal huishoudens dat nu al een aanvraag heeft gedaan, achten wij de kans zeer aanwezig dat wij het Rijksbudget substantieel zullen overschrijden.

Het college neemt nu dit collegebesluit om de verhoging van de energietoeslag snel beschikbaar te kunnen stellen aan huishoudens. Het college legt verantwoording over de besteding af aan de gemeenteraad.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.