Bijgewerkt: 21 juli 2024

De eerste Concept Brandweerwagen komt bij Brandweer Amsterdam-Amstelland

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
28-01-2020

Aan het einde van 2020 rijdt de zogenoemde Concept Fire Truck (CFT) (Concept Brandweerwagen) in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De elektrische autospuit is geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf Rosenbauer International, waarmee een innovatief partnerschap is aangegaan. Met dit bedrijf is de afgelopen jaren in Europees verband technische- en brandweerkennis gedeeld. De energietransitie is in volle gang en ook Brandweer Amsterdam-Amstelland neemt haar verantwoordelijkheid. Deze week ondertekende Minister Van Veldhoven samen met enkele provincies en gemeenten, waaronder Amsterdam, het Schone Lucht Akkoord. Met deze uitstootvrije autospuit levert de brandweer een bijdrage aan schonere lucht in Amsterdam. De ambitie van de gemeente is om in 2030 een uitstootvrije bebouwde kom te hebben en zo te voldoen aan de adviesnormen van de World Health Organization.

Foto Amstelveen
(Foto Vivian Tusveld - 2019)

Tijs van Lieshout commandant van de Brandweer Amsterdam-Amstelland


Tijs van Lieshout, commandant Brandweer Amsterdam- Amstelland: 'Door de elektrische autospuit investeert Brandweer Amsterdam-Amstelland in de toekomst. Het voertuig beschikt over de nieuwste technologieën en geeft toegang tot real time information. Ons doel is om in 2030 een emissievrije brandweerorganisatie te zijn.'

Duurzaam personeelsbeleid. Het voertuig is ook een investering in een duurzaam personeelsbeleid. Dit brandweervoertuig kan een diverse personeelssamenstelling optimaal ondersteunen. Het voertuig heeft een lage instap en materialen staan laag waardoor ze beter te tillen zijn. Door dit soort aanpassingen worden inzittenden die verschillen in lengte, leeftijd, kracht en geslacht ondersteund bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zo draagt het voertuig bij aan betere arbeidsomstandigheden en werkomgeving.

Brandweer Amsterdam-Amstelland is samen met de Brandweer van Berlijn een voorloper op het gebied van de inzet van voertuigen op alternatieve energie. Het voertuig kan één uur lang volledig elektrisch operationeel worden ingezet. Ter ondersteuning kan er daarna worden overgeschakeld naar een generator om het accupakket aan te vullen. De autospuit wordt semi-casco opgeleverd waardoor de auto aangepast kan worden aan de specifieke eisen en wensen van deze regio. De ontwikkeling van de Concept Fire Truck wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Innovatiefonds van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en met subsidie van de Gemeente Amsterdam.Het prototype van de CFT wordt aangedreven door twee elektromotoren die respectievelijk in het voor- en achterwielgedeelte zijn geïnstalleerd en die de wielen via een tweeversnellingsbak en een differentieel aandrijven. De elektromotoren, de vermogenselektronica en de hoogspanningsapparatuur zijn afkomstig van Volvo Penta. De elektromotoren hebben een piekvermogen van ongeveer 180 kWh elk en een continu vermogen van ongeveer 130 kWh elk. Een 6-cilinder dieselmotor, geïnstalleerd als range extender met een vermogen van 300 kW, ondersteunt de aandrijving en zorgt vooral voor de werking van de pomp. Dit moet een bedrijfstijd van ongeveer 5 tot 6 uur mogelijk maken.

De brandbestrijdingsapparatuur van het prototype bestaat uit een Rosenbauer NH 35 pomp (FPN 3000-10 + 250-40), een 1200-liter bluswatertank en zeer heldere omgevingsverlichting (volgens Rosenbauer, veel helderder dan de AT-opbouw). Aan de achterzijde van het voertuig bevindt zich een uitrustingsruimte voor een rupsmanipulator of twee rolcontainers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.