Bijgewerkt: 22 december 2024

De eerste LEAB-laag asfalt gelegd in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
18-06-2010


De gemeente Amstelveen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Subsidies op energiebesparende maatregelen, proeven met elektrisch rijden, onderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet in de Noorder Legmeerpolder, strenge eisen met betrekking tot Duurzaam Bouwen, en een Klimaatdag komend najaar zijn enkele voorbeelden van de huidige duurzaamheidsagenda van de gemeente.

Leab Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ernst Pronk, adjunct-directeur van BAM Wegen Regio Noordwest vertelt over de innovatieve werkwijze


Iedere dag zet de gemeente Amstelveen stappen om haar CO2-emissie te reduceren. Ook in de keuze van bouwmaterialen in weg- en waterbouw. Aan de Beneluxbaan wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de reconstructie van de aansluiting van de Ouderkerkerlaan-Groenelaan-Beneluxbaan. Op die locatie wordt in juni een nieuwe asfalttechniek toegepast: het laagenergie asfaltbeton (LEAB).

Leab Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan-Willem Groot, wethouder Milieu en Energie vertelt over, hoe belangrijk is de duurzame techniek, dat BAM toepast


Op vrijdag 18 juni 2010 brachten wethouders Jan-Willem Groot (Milieu) en John Levie (Verkeer) de eerste laag LEAB aan, samen met adjunct-directeur Ernst Pronk van BAM Wegen Regio Noordwest.

Leab Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: John Levie, wethouder Fysieke Infrastructuur, Ernst Pronk, adjunct-directeur van BAM Wegen Regio Noordwest en Jan-Willem Groot, wethouder met de kwaliteitscertificaten voor LEAB


Leab Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouders John Levie en Jan-Willem Groot, controleren de werking van de asfaltmachine. Het asfalt zelf wordt door vrachtwagens vervoerd van Amsterdam naar Amstelveen


Leab Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het asfalt moet nog gewalst worden en dan is de nieuwe weg praktisch klaar. Hier op de foto een 'Asphalt manager' in werking


LEAB?

Het door BAM Wegen ontwikkelde asfaltmengsel LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) wordt bij een lagere temperatuur geproduceerd dan bij traditioneel asfalt, namelijk bij 95° C in plaats van 165° C. Toepassing van LEAB op dit project bespaart circa 21.500 kg CO2-uitstoot.

Met behulp van schuimbitumen, wordt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tot 40% verminderd. De eigenschappen van LEAB zijn gelijk aan die van normaal asfalt. Groot voordeel van deze oplossing van asfaltproductie bij lagere temperaturen is de toepasbaarheid van 50% gerecycled asfaltgranulaat.

Het afwalsen van LEAB gaat beduidend sneller dan bij conventioneel asfalt, waardoor de overlast voor het verkeer tijdens wegwerkzaamheden beperkt kan worden. LEAB was in 2005 genomineerd voor de ID-NL Jaarprijs en won in 2009 de Rijkswaterstaat Award op het thema Duurzaamheid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.