Bijgewerkt: 7 december 2022

De eerste coronavaccinatie in Nederland is een feit

Nieuws -> Informatief

Bron: YouTube/NOS/GGD GHOR/RIVM
06-01-2021

Op woensdagochtend 6 januari 2021 begon het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland in de provincie Noord-Brabant. Als eerste persoon kreeg Sanna Elkadiri (39) uit Eindhoven, zorgmedewerker van Zorggroep Elde Maasduinen in Boxtel het vaccin toegediend.


Schuif het balkje naar 8.52, dan begint de livestream


Zij kreeg het Pfizer/BioNTech-vaccin in het bijzijn van onder meer André Rouvoet voorzitter van de GGD GHOR, drs. Jaap van Delden MBAMaster of Health Business Administration directeur Volksgezondheid en Zorg bij het RIVM en minister Hugo de Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vertegenwoordigers van het en farmaceut Pfizer/BionTech.

Het eerste vaccin tegen COVID-19 is op 20 december 2020, onder voorwaarden, goedgekeurd door het EMA. Het gaat om het mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech, genaamd Comirnaty. Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid én kwaliteit. Daaruit is gebleken dat Comirnaty in 95% van de mensen van 16 jaar en ouder bescherming biedt tegen ziekte na besmetting met het coronavirus.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com/YouTube - 2021)

Sanna Elkadiri (39) uit Eindhoven krijgt het coronavaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech toegediend op 6 januari 2021 in Boxtel


Verder blijkt uit onderzoek dat het vaccin rond de 95% effectief is bij ouderen vanaf 65 jaar, risicogroepen zoals mensen met astma, chronische longziekten, diabetes, hoge bloeddruk of obesitas (BMI hoger dan 30). De vaccinatie bestaat uit twee prikken, waar drie weken tussen zitten. Zeven dagen na de tweede prik zijn de mensen maximaal beschermd tegen ziekte door het coronavirus. Lees ook de bijsluiter: 'Vaccin in het kort' voor het coronavaccin Comirnaty (pdf 1 pagina)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.