Bijgewerkt: 22 januari 2025

De eerste e-call in Noord-Holland redt autobestuurder

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland/Rijksoverheid
06-03-2020

Brandweer Amsterdam-Amstelland Twitterde op 6 maart 2020 om 3 uur 25 uur: 'Via 112 kwam om 03:25 een bijzondere melding binnen, een E-call, waarbij een auto na een ongeluk zelf contact zoekt. De bestuurder was niet in staat te spreken. Dankzij de E-call werd de bestuurder die van de A2 was geraakt in het donker gevonden.'

De man vloog uit de bocht op de afrit naar Ouderkerk aan de Amstel en kwam tegen een aantal bomen tot stilstand. Hij raakte bekneld onder het dashboard en was door zijn verwondingen niet in staat om te bellen of te spreken. Zijn auto belde automatisch het alarmnummer, maar de telefonist aan de andere kant van de lijn hoorde alleen gekreun. De auto gaf vervolgens de precieze locatie door, waardoor hulpdiensten de man toch konden vinden. – meldt AT5.



eCall staat voor Emergency Call. Dit veiligheidssysteem in auto’s neemt na een ongeluk automatisch contact op met de 112-centrale. En geeft daarbij onder meer de precieze plek en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn. Automatisch contact met 112 na ongeluk. Na een ongeluk stuurt eCall automatisch een melding naar de 112-centrale. eCall geeft hierbij door: de precieze plek van het ongeluk; de rijrichting; het aantal inzittenden; het type voertuig; het type brandstof.  eCall kan van levensbelang zijn als passagiers niet zelf 112 kunnen bellen. U kunt via eCall ook contact opnemen met 112 door op een knop in de auto te drukken (handmatige eCall). Vragen en antwoorden over het systeem eCall (pdf 2 pagina’s)

Een auto die voorzien is van eCall schakelt bij een ongeval automatisch de hulpdiensten in. Activatie gebeurt door sensoren die bijvoorbeeld met de airbags verbonden zijn. Het systeem legt vanuit het voertuig direct telefonisch contact met de 112-centrale. Voordat een spraakverbinding met de centrale tot stand komt (binnen paar seconden) worden gegevens over het voertuig en de locatie van het ongeval verstuurd. Deze auto’s hebben ook een knop waarmee een inzittende zelf contact kan leggen met de 112-centrale (handmatige eCall).

Het belangrijkste voordeel van eCall t.o.v. een telefonische 112 oproep is dat het ook hulp inroept als de inzittenden door het ongeval niet in staat zijn om zelf te bellen. Het systeem belt direct na het ongeval en geeft meteen informatie aan de 112-centrale over de exacte locatie, de rijrichting, het voertuigtype en soort brandstof. eCall kan in Europa jaarlijks 2.500 levens redden. Naar verwachting is in Nederland een reductie van 5- 10 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar mogelijk bij volledige invoering van eCall. eCall is ook beschikbaar voor motorrijders, omdat de kans dat zij omkomen in het verkeer is 18 keer groter dan voor autobestuurders -volgens een bericht van Bosch



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.