Bijgewerkt: 3 juli 2022

De eerste historische dag in Bovenkerk is achter de rug

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
15-06-2018

Op zaterdag 9 juni 2018 vond de eerste historische dag van ‘Bovenkerk Parel aan de Poel’ plaats en de happening trok honderden bezoekers. De redactieleden van Amstelveenweb.com waren al vroeg aanwezig zodat zij verzekerd waren van een plekje voor hun auto. Er was zo veel te doen op deze historische dag, en vermoedelijk zouden er daardoor wel honderden mensen op af komen, hetgeen ook het geval was.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De vlag van de gemeente Amstelveen wordt gehesen voor de St. Urbanuskerk en het is een teken
dat in Bovenkerk iets staat te gebeuren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Ceremoniemeester Matthijs den Hollander is in zijn element


Vanwege het vroege uur konden we luisteren naar de Slagwerkgroep Bovenkerk, die iedereen vast in de feestsfeer bracht. De Slagwerkgroep speelde trouw door, terwijl de redactie ondertussen de St Urbanuskerk, ook wel de Cuypers-kerk genoemd, binnen liep, waar de geloofsgemeenschap van de H. Geest / St. Urbanus het leven viert.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De leden van de Slagwerkgroep Bovenkerk beginnen te drummen om in een feeststemming te komen

De St Urbanuskerk is een Rijksmonument. In de kerk werd zowel aan de kerkelijke- als de culturele aspecten aandacht geschonken. De geloofsgemeenschap is een combinatie van twee voormalige parochies: de H. Geestparochie en de St. Urbanusparochie, die sinds 2016 in de gerestaureerde Urbanuskerk te Bovenkerk huist. De geloofsgemeenschap is een onderdeel van de RK Amstellandparochie en is in parochieverband verbonden met de geloofsgemeenschappen van de H. Augustinus, De Goede Herder, De Titus Brandsma en de Urbanus Ouderkerk a/d Amstel. De kerk is prachtig gerestaureerd en in de nissen naast het hoofdaltaar is links een prachtige wandschildering – Geborgen in Gods hand - te zien met de namen van de overleden parochieleden en rechts bij de bijzondere doopvont de namen in schelpen, van de geborenen van 2018. Desgewenst kon men ook gerestaureerde toren beklimmen, maar één van de redactieleden had dat al twee keer gedaan, ook tijdens de renovatie, dus nu was het welletjes.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het altaar van de volledig gerestaureerde St. Urbanuskerk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De doopvont van de St. Urbanuskerk, die wordt gebruikt bij de bediening van het sacrament van de Heilige Doop
Aan de wand hangen schelpen waarin de namen van de dopelingen zijn geschreven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een bidbank met daarachter de muurschildering met de tekst: Geborgen in Gods hand en daarop zijn kruisjes bevestigd waarop de namen van de overledenen zijn geschreven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De drummers voor restaurant Silversant, gelegen aan de overkant van de St. Urbanuskerk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder is vandaag de locoburgemeester en hij begeleidt Varvara Denisova de kinderburgemeester van Amstelveen vanuit een antiek Rolls Royce Corniche naar de feestvierders


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Ceremoniemeester Matthijs den Hollander heet Herbert Raat en Varvara hartelijk welkom in Bovenkerk


Na deze rondgang was het wachten voor Silversant op de komst van wethouder en locoburgemeester van Amstelveen Herbert Raat. Rond 11 uur kwam hij in een Rolls Royce aangereden, samen met de kinderburgemeester van Amstelveen Varvara Denisova. Matthijs den Hollander was de ceremoniemeester van de dag en heette de beide burgemeesters van harte welkom. De Slagwerkgroep deed er nog een steentje bovenop. En toen verscheen de geest van de Bisschop van Urbanus – Janus – boven de heg uit, voor de Urbanuskerk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Oud-stadsdichter van Amstelveen Koos Hagen in een totaal andere rol: Bisschop van Urbanus - Janus


Hij vertelde hoe hij daar zo was gekomen en droeg een gedicht voor:


Burgers en Burgeressen van Bovenkerk!
Hier spreekt de geest van het verleden
Tot u die hier bent saamgekomen
En vrolijk voortleeft in het heden
Vervuld van schone toekomstdromen.


Ik woon hoog in de torenspits
Waar ik bij heldere nacht de maan kus
Niet bang voor storm of bliksemflits
Zo waar ik heet Janus Urbanus.


Wat maakt een dorp als dit zo sterk?
De onverbrekelijke band
Bestaande tussen kroeg en kerk
Urbanus hoort bij Silversant


Ik schenk geen drank, ik schenk mijn zegen
Ja Bovenkerker, feest ‘en masse’
Er valt vandaag geen druppel regen
Wees vrolijk, speel en hef het glas!
Proost!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Raat en kinderburgemeester Varvara volgen de act van Koos Hagen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Raat en kinderburgemeester Varvara benaderen mevrouw Thea Cligge (96) en vragen haar om het gele lint vast te houden tijdens de openingsceremonie en met succes!


Na deze bijzondere verschijning, die net zo snel verdween als hij verscheen, kon men overgaan tot de officiële opening van de Historische Dag van Bovenkerk. Er werd een groot lint gespannen dwars over de afgezette Noorddammerweg, dat aan de ene kant door jonge kinderen en aan de andere kant door de 96 jarige mevrouw Thea Cligge werd vastgehouden. Het symbool van jong en oud, vertegenwoordigd in Bovenkerk. Kinderburgemeester Varvara en locoburgemeester Herbert Raat knipten samen met een grote schaar het lint door, waardoor de eerste Historische Dag van Bovenkerk officieel was geopend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Raat en kinderburgemeester Varvara knippen het gele lint door en
de eerste historische feestdag van Bovenkerk kan beginnen


Meteen nadat de weg geopend was kwam er een lange rij fietsers, gekleed in een historische outfit op historische fietsen langsgereden. Zij reden niet alleen op verschillende uren een rondje Bovenkerk, maar namen ook het Oude Dorp van Amstelveen op hun fietstocht mee. De dames en heren waren met hun eigen historische fiets naar Bovenkerk gekomen vanuit diverse plaatsen in het land. Ze zijn verenigd in de Historische Fietsgroep Noord. Een geweldig spektakel, maar nog leuker om de fietsen van dicht bij te bewonderen. Ook de kleding die veelal zelf gemaakt was zag er bijzonder uit en sommige dames hadden een heel mooi antiek beugeltasje aan de arm.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De leden van de Historische Fietsgroep Noord komen aangefietst op echte antieke fietsen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Al lang vergeten fietsmerken worden nog steeds door de leden van de vereniging gebruikt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Deze dames fietsen mee in antieke kleding, veelal zelfgemaakt


Na dit spektakel vertelde Matthijs den Hollander het een en ander over de dag en wat heel bijzonder was …… café-restaurant Silversant is al jaar en dag op zaterdag gesloten, maar had speciaal voor deze dag ook haar deuren geopend. Dat was wel plezierig voor alle bezoekers, want de zon begon al snel warm te worden en omdat er zoveel te doen was, bleven de meeste mensen nog lang en konden de magen wel een hapje gebruiken. Op het terras van Silversant konden volwassenen en kinderen een tekening of schilderij van de kerk maken en de organisatie zorgde voor de spullen om te tekenen en te schilderen.

Op het parkeerterrein van Silversant stonden diverse oude voertuigen, waaronder brommers, fietsen, auto`s, bussen en landbouwvoertuigen. Niet heel erg veel maar wel een mooie bonte verzameling. Aan de Noorddammerweg stond een oude Maarse & Kroonbus geparkeerd en kon men voor 2 euro een authentiek kaartje kopen voor een rondrit in de bus. Voor de jongeren niet te bevatten, voor de senioren een herbeleving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Op de parkeerplaats staan antieke auto's, zoals deze Citroen B 14 F 'All Steel'. Deze auto werd in oktober 1926 op de Mondial de l'Automobile Salon, een tweejaarlijks autosalon in Parijs, gepresenteerd. Het betekende een beslissende technische vooruitgang ten opzichte van de B12. Het chassis werd lichter, de motor is zachter en de voetrem werkte nu op alle vier de wielen. In maart 1927 werd de B14 de B14F met servo-ondersteunde Westinghouse remmen gelanceerd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Austin A30 is een kleine gezinswagen die van mei 1952 tot september 1956 door Austin werd geproduceerd. Het werd gelanceerd op de Earls Court Motor Show 1951 als de 'New Austin Seven' en was Austin's concurrent met de Morris Minor. The Austin Motor Company Limited was een Britse fabrikant van motorvoertuigen, opgericht in 1905 door Herbert Austin. In 1952 is gefuseerd met Morris Motors Limited in de nieuwe houdstermaatschappij British Motor Corporation (BMC) Limited, met behoud van zijn eigen identiteit. Het merk Austin werd gebruikt tot 1987


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De wagen van de melkboer staat ook hier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Batavus fiets uit 1936


Het plein achter het Noorddamcentrum stond rondom vol met kraampjes met aan de ene kant allemaal ouderwetse spellen, waaronder bussen gooien en touwtje trekken voor jong en oud. Aan de andere kant een grote wagen met heel veel prijzen en een rad van avontuur. Want bij een andere kraam kon men verschillende kleuren lootjes kopen en dus ook lekkere, nuttige en grappige prijzen winnen, afhankelijk van de gekozen kleur. Ook was er een ouderwetse patatkraam en andere etenswaren. Vanaf 17.00 kon men een borrel komen drinken en draaide men plaatjes met muziek van weleer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het Harmonie Orkest Amstelveen speelt onder leiding van Nico Schimmel


De leden van de redactie konden natuurlijk niet alles ondernemen maar hebben wel veel rondgelopen. Niet met de wandeling in historisch perspectief want dat werd een beetje veel. Die wandeling was overigens wel mooi opgezet want langs verschillende punten van de wandeling waren bordjes opgehangen met een QR-code waar informatie op te vinden was over Bovenkerk via de smartphone.

De redactie wandelde naar de Winkel van Hoogeveen, eigenlijk ook de Winkel van Herinnering, waar het te druk was om foto’s te maken, maar als u er wat van wilt terugzien kijk dan hier: Herinneringen 2014. In de winkel zaten veel senioren die met elkaar, tussen alle oude spulletjes, een praatje maakten over hoe het vroeger was.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Winkel voor Herinneringen in Bovenkerk, waar in 2014 werd er in de vroegere modewinkel van Peter Hoogeveen aan de Noorddammerlaan 110 een project gestart voor senioren van 75 jaar en ouder,
om herinneringen op te halen over Bovenkerk van vroeger


Tot slot werd het Noorddamcentrum bezocht. Het was er wel een beetje muf, maar dat paste wel bij de nostalgie van oude spullen, films en foto`s. ‘Veel verenigingen en Bovenkerkers hadden hun spulletjes tentoon gesteld en vertelden erover. Een paar voorbeelden zijn: allerlei antieke spullen van het busvervoer, kaartjes, kniptangen, regio-instel machientjes, noem maar op. Ook Frans Rosenberg, de zoon van de voormalige boekhandel Rosenberg, was aanwezig met onder andere zijn samengestelde ansichtkaartboekjes over Bovenkerk. Amstelveenweb.com heeft destijds deze kaarten mogen gebruiken voor haar website, zie de aparte rubriek Bovenkerk. Frans Rosenberg is al jaren geleden verhuisd naar Terschelling alwaar hij ook een boekhandel Rosenberg heeft geopend. Ook Nora Valk was aanwezig in een stand met allerlei informatie over de oorlog in Amstelveen en Azië over Bevrijding en Vrijheid vieren. Zij heeft zelf de oorlog in een Jappenkamp overleefd en Syl van Duijn heeft Nora’s levensverhaal beschreven in romanvorm, makkelijk leesbaar voor met name scholieren.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nora Valk wacht met haar kleindochter Izzy op de bezoekers in het Noorddamcentrum
bij de stand van de stichting Ontmoeten en Herdenken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frans Rosenberg (l) eigenaar van de vroegere gelijknamige kantoorboekhandel, is even terug van Terschelling en laat oude spullen zien van de winkel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Oude artikelen van de kantoorboekhandel van F. Rosenberg zijn tentoongesteld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Verschillende oude platenspelers met platen staan op een tafel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Heel veel historisch materiaal kunnen de Bovenkerkers hier vinden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Gemeentetram tickets zie je eigenlijk nooit meer, maar hier wel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De leden van de Vereniging Historisch Amstelveen zijn ook aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nog snel een laatste blik werpen richting de St. Urbanuskerk en wat de reactie van Amstelveenweb.com betreft, was het een zeer geslaagde Eerste Historische Dag in BovenkerkBekijk het Historische evenement op de video, waarbij helaas de wind overheerste tijdens de openingswoorden van
Matthijs en tijdens de woorden van de geest van Urbanus


Na deze prachtige, drukke, zonnige, goed georganiseerde dag, waarbij natuurlijk niet alles is bezocht, vertrok de redactie om zoveel mogelijk van deze Historische Dag Bovenkerk voor de bezoeker van Amstelveenweb.com vast te leggen. Onze lof gaat uit naar Chris van den Helder die een belangrijke factor was in de hele organisatie van dit gebeuren. Wij hebben genoten, dus - Tot de volgende keer!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.