Bijgewerkt: 30 juni 2022

De eerste schaapskudde in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
14-05-2009

In het Amsterdamse Bos gaat op vrijdag 15 mei 2009 een proef van start met begrazing door een schaapskudde. Onder begeleiding van een herder gaat de kudde lopen in het Schinkelbos.

De herder gaat met een kudde schapen zowel het machinale onderhoud als de begrazing van de Schotse Hooglanders in het natuurgebied ondersteunen. De schapen worden vrijdagochtend 15 mei verwacht bij de dagcamping in het zuidelijk gedeelte van het Amsterdamse Bos.

Hooglander  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Een Schotse Hooglander in de Schinkelpolder


De beheerders van het Amsterdamse Bos willen hiermee onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van het inschakelen van een schaapskudde bij het beheer van het Schinkelbos. Ook wordt gekeken of er hierdoor een ecologische winst ontstaat voor het bos, omdat de schaapskudde zorgt voor een natuurlijker terrein met een grotere biodiversiteit.

Het menu van de schapen is anders dan dat van de Schotse Hooglanders die al in het gebied lopen. De schapen eten ook graag grovere vegetatie zoals brandnetels, kruipwilg, ridderzuring en berenklauw. De dieren gaan grazen op een aantal percelen waar moeilijk een maaimachine kan komen.

De schaapskudde is afkomstig uit het Natuurterrein PWN-Kennemerduinen en blijft zo'n drie weken in het gebied. In augustus/september komen ze voor eenzelfde periode terug. De kudde bestaat uit volwassen schapen met een aantal lammeren. De rest van de kudde, 200 schapen, blijft achter in Kennemerduinen.

De schapen maken met dit uitstapje ook een ecologische verbinding tussen de duinen en het Amsterdamse Bos. In de wol kan een schaap zaden en sporen verplaatsen. De schapen verblijven 's nachts, anders dan in het verleden, achter een omheining binnen het gebied.

Samen met de Schotse Hooglanders zorgen de schapen door hun begrazing voor een afwisselend gebied van bos, grasland, riet en moeras. Het Schinkelbos is een natuurbos waar zo min mogelijk menselijke sturing of menselijk ingrijpen plaatsvindt.


Extra activiteit op zaterdag 16 mei 2009

De schapen, die sinds deze week in het Amsterdamse Bos grazen, worden op zaterdag 16 mei geschoren. Iedereen is welkom om te komen kijken. De scheerder is samen met de herder van de kudde vanaf 8.30 tot 13.00 uur aanwezig bij de picknicktafels in het Schinkelbos.

Daar graast de kudde. De scheerder, Sep de Haan, is Nederlands kampioen op snelheid, netheid en omgang met dieren. De mensen mogen voor € 5,00 een vacht mee naar huis nemen.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.