Bijgewerkt: 1 november 2024

De eerste verdachten verboden demonstratie op Museumplein voor de rechter

Nieuws -> Politie

Bron: OM/Politie NL
05-01-2022

Afgelopen zondag 2 januari 2022 verrichtte de politie in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam aanhoudingen voor verschillende strafbare feiten zoals openlijke geweldpleging, mishandeling van een ambtenaar in functie en wapenbezit – meldt het OM Arrondissementsparket Amsterdam.

Op woensdagmiddag 5 januari 2022 staat de eerste verdachte van openlijke geweldpleging tijdens een supersnelrechtzitting voor de rechter. Daarnaast worden vandaag vier verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een 56-jarige man uit Almere staat vanmiddag op een supersnelrechtzitting op verdenking van openlijke geweldpleging afgelopen zondag. Vier mannen uit respectievelijk Rotterdam (34 jaar), Amsterdam (53 jaar), Haarlem (57 jaar) en Gouda (60 jaar) worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van openlijke geweldpleging dan wel mishandeling van een ambtenaar in functie. Afhankelijk van de uitkomst van de voorgeleidingen zullen zij in beginsel tijdens een snelrechtzitting op 12 januari 2022 terecht staan.



Buiten deze zaken om zijn er drie personen gedagvaard voor een zitting op een later moment wegens het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Twee personen hebben een strafbeschikking van het OM ontvangen wegens belediging van een ambtenaar in functie. Vijf andere zaken zijn inmiddels geseponeerd. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

Op zondagmiddag 2 januari 2022 is er door de politie op last van mevrouw Halsema de burgemeester van Amsterdam opgetreden tegen een niet toegestane demonstratie op het Museumplein. De demonstratie werd eerder in de week door de driehoek verboden. Dit weerhield enkele duizenden demonstranten niet om toch naar het Museumplein te komen. Op last van de burgemeester is er door de politie opgetreden en zijn er in totaal 30 verdachten aangehouden. Er raakten 4 agenten gewond.

Het Museumplein en de directe omgeving waren vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat er personen, waaronder leden van verschillende Defend-groepen, met wapens naar het Museumplein wilde komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Rond 12.30 uur stroomde het Museumplein toch vol met demonstranten. De politie heeft hierop gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Vier agenten zijn gewond geraakt toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerde te breken. Bij deze actie is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden.

Demonstranten richting het Westerpark Nadat het Museumplein vrij was gemaakt, verplaatste een grote groep van deze demonstranten zich richting het Westerpark waar een manifestatie gaande was van een politieke partij. Deze manifestatie was toegestaan onder bepaalde voorwaarden gesteld door de driehoek. Toen de voorwaarden niet meer werden nageleefd werden is er door de organisatie opgeroepen om te vertrekken. Een kleine groep van de demonstranten heeft zich hierna weer verzameld op het Museumplein, maar is daar na enige tijd weer vertrokken.

Aanhoudingen en inzet noodbevel Er zijn in totaal 30 personen aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder artikel 2.2. van de APV (verstoren van de openbare orde), wet ID, mishandeling, verboden wapen bezit, belediging en niet voldoen aan bevel of vordering. Circa 200 personen zijn op basis van het noodbevel de toegang tot de stad ontzegd. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse Defend groepen.

Een groep demonstranten heeft zich op 2 januari 2022 enige tijd opgehouden bij het cellencomplex in Zuidoost aan de Flierbosdreef. Zij waren daar aanwezig omdat ze vrijlating eisten van een verdachte. Deze verdachte, een zelfbenoemde 'veteraan' zat vast voor de mishandeling van twee ME-ers (Mobiele Eenheid) tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein.



Rond 20.30 uur verzamelden zich een groep van ongeveer 30-35 personen zich voor cellencomplex aan de Flierbosdreef. Onder deze groep bevonden zich een groot aantal personen die verklaarden “veteranen” te zijn. De groep demonstreerde in eerste instantie voor de vrijlating van een specifieke verdachte, maar al snel gingen er leuzen rond van “Laat ze vrij”. Op sociale media deed de groep een oproep om meer aanhang te creëren. In het cellencomplex zaten meerdere verdachten ingesloten die eerder op de dag waren aangehouden tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein.

Verstoring openbare orde. In overleg met het openbaar ministerie en de gemeente is er een plan gemaakt om de openbare orde verstoring te beëindigen. Toen er diverse politie-eenheden onderweg waren naar de Flierbosdreef besloten de demonstranten snel te vertrekken.

Mishandeling politieman. Een agent in uniform die aan het einde van zijn dienst in een politieauto wilde stappen om naar zijn eigen bureau te rijden, werd door een vrouw uit de groep met een paraplu bedreigd. Een andere aanwezige betoger trok de politieman hardhandig uit de politieauto en sloeg de agent. De verdachte, een 47-jarige man uit Amstelveen kon direct door toegesnelde agenten worden aangehouden. De agent is in een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij enige tijd moest blijven. De agent is op dit moment thuis met zwaar letsel en gaat als hij daar lichamelijk toe in staat is aangifte doen tegen de verdachte. De verdachte zit op dit moment nog vast en wordt gehoord door de recherche- meldde de Politie Amsterdam op 3 januari 2022.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.