Bijgewerkt: 3 juli 2022

De energiebelasting op gas en elektra in 2019 stijgt met 26 %

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
29-12-2018

In 2019 stijgt de energiebelasting op gas en elektra met ruim 26 %. Volgens de overheid vallen de effecten mee, volgens Vereniging Eigen Huis is dat niet het geval. Door de belastingstijgingen betaalt een gemiddeld huishouden met een eigen woning volgend jaar ruim € 160 extra aan diverse energiebelastingen. Dat is 26 % meer dan in 2018. 

Hoe hoog wordt uw energiebelasting? Vereniging Eigen Huis heeft een simpele en gratis online rekentool gemaakt. Op basis van het eigen jaarverbruik aan gas en elektra kan iedereen zien hoe hoog de energiebelasting is die in 2019 moet worden betaald.  

Huishoudens gebruiken meer dan de overheid denkt. De overheid gaat uit van een lager energieverbruik dan Vereniging Eigen Huis. Dat komt omdat de overheid een gemiddeld verbruikscijfer berekent van alle huur- en koopwoningen bij elkaar, inclusief zeer energiezuinige en '0 op de meter' nieuwbouwwoningen. Het gemiddeld verbruik valt dan met 2.500 kWh elektriciteit en 1.100 kuub gas erg laag uit. Bovendien gaat de overheid ervan uit dat het gemiddelde energieverbruik jaarlijks daalt, doordat er steeds meer zeer zuinige nieuwbouwwoningen bij komen. 

Vereniging Eigen Huis gaat uit van recente verbruikscijfers van het CBS. Die zijn hoger dan de cijfers van de overheid. Volgens het CBS verbruikte een huishouden met een eigen woning in de afgelopen jaren gemiddeld 3.300 KWh elektra en 1.470 m³ gas. Voor veel mensen die in dezelfde woning blijven wonen, met dezelfde cv-installatie, zal dit verbruikscijfer in 2019 nauwelijks veranderen. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De overheid gaat uit van een lager energieverbruik dan Vereniging Eigen Huis. Dat komt omdat de overheid een gemiddeld verbruikscijfer berekent van alle huur- en koopwoningen bij elkaar, inclusief zeer energiezuinige en '0 op de meter' nieuwbouwwoningen


De belastingverhogingen benadelen vooral mensen die zelf niet in staat zijn om hun huis energiezuiniger te maken. Vereniging Eigen Huis vindt dit onrechtvaardig. Algemeen directeur Cindy van de Velde: 'Het is aan het kabinet om niet alleen de lasten te verhogen, maar ook om mensen te helpen hun huis energiezuiniger te maken. Tot nu toe is dergelijk overheidsbeleid nog ver te zoeken. Veel mensen kunnen hun verbruik nauwelijks verminderen en moeten eerst nog flink sparen om hun huis energiezuiniger te maken. Vooral zij hebben het meeste nadeel van deze belastingverhogingen.'

Toch op uw energierekening besparen. Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat dus uit belastingen. Deze belastingen gaan komende jaren stijgen. Uiteraard kunt u wel invloed hebben op uw energierekening, door te kijken naar uw verbruik en de leveringskosten. Invloed op uw verbruik heeft u door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het isoleren van uw woning of het plaatsen van zonnepanelen. Ook als u niet kunt of wilt investeren, kunt u de energiekosten verlagen. Met de Collectieve Inkoop Energie profiteert u van scherpe leveringstarieven. Lees ook: Waarom de energierekening € 152 stijgt?

Het kabinet treft de volgende wijzigingen per 1 januari 2019:
    • Het tarief van de eerste schijf in de energiebelasting op aardgas gaat omhoog met € 0,03 per m³ (€ 0,03,63 inclusief btw). De eerste schijf geldt voor het verbruik van 0 tot 170.000 m³.

    • Het tarief van de eerste schijf in de energiebelasting op elektriciteit gaat omlaag met € 0,0072 per kWh (€ 0,0087 inclusief btw). De eerste schijf geldt voor het verbruik van 0 tot 10.000 kWh.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.