Bijgewerkt: 2 augustus 2021

De expositie 'Bach in Beeld' in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
18-03-2014

Audiovisuele beleving van 14 aria's uit de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach

Van 23 maart tot 20 april 2014 is de Expositie ‘Bach in Beeld’ van beeldend kunstenaar Jan Aanstoot te bezoeken in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. De Kruiskerk is open op donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.  Centraal staan de 14 werken van zijn Matthäus-Passion-project. Tijdens deze expositie krijgen de bezoekers een mp3-speler met de muziek van de aria's mee, wat het bekijken van de kunstwerken een extra dimensie geeft. Ook is er ander werk van de kunstenaar te zien en te koop.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De flyer van de expositie met in de achtergrond een schilderij van Jan Aanstoot bij de aria 'Aus Liebe will mein Heiland sterben' van J. S. Bach


Project Matthäus-Passion

Naast de beeldende kunst is muziek een tweede grote passie van de kunstenaar Jan Aanstoot. Het idee om aria's uit de Matthäus-Passion te verwerken in zijn schilderkunst is uitgegroeid tot een project dat in 2011 is voltooid. De teksten van de aria's zijn samen met de ritmiek en contrasten in de muziek bepalend voor compositie, vorm en kleur van de schilderijen. Jan Aanstoot wil vanuit zijn spirituele beleving schoonheid en licht weergeven in abstracties. Veel schilderijen laten zien hoe het licht de duisternis verdrijft.

Opening expositie op 23 maart

De expositie wordt geopend op zondag 23 maart 2014 om 11.45 uur met medewerking van  orkestleden en solisten van het Bach Ensemble Amsterdam onder leiding van Paulien Kostense met Elsbeth Gerritsen (mezzosopraan), Michiel Meijer (bas) en Sara de Vries (vioolsolo). Er worden 4 aria's ten gehore gebracht en de betekenis en de vormgeving van de kunstwerken worden belicht.

Jan Aanstoot en zijn werk

De uit Wierden afkomstige Jan Aanstoot (1948) gaf al sinds zijn jeugd blijk van muzikale en beeldende talenten en is daarin ook door zijn omgeving gestimuleerd. Hoewel hij jaren lang in het onderwijs werkzaam is geweest, kwam vanaf 1985 het kunstenaarsvak op de eerste plaats. Tegelijkertijd koos hij in zijn schildertrant voor een steeds verder ontwikkelend abstract-expressionisme.

Daarbij heeft hij heeft zich laten inspireren door kunstenaars als Rothko, De Kooning en Kiefer. De ontwikkeling die Jan zelf heeft doorgemaakt als kunstenaar is goed te zien in een boek dat in 2010 is uitgegeven ter gelegenheid van zijn 25-jarig kunstenaarsschap. Jan Aanstoot is tijdens de expositieperiode regelmatig zelf aanwezig en geeft op 29 maart om 14.30 uur een lezing over zijn werk en zijn project ‘Bach in beeld’. Expositieperiode: 23 maart tot 20 april 2014, donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.