Bijgewerkt: 6 december 2022

De files op alle A en N wegen in Nederland zijn met 5 % gestegen

Nieuws -> Informatief

Bron: ANWB
29-06-2019

De filezwaarte (= lengte keer duur van de file) is in de afgelopen zes maanden gegroeid in vergelijking met het eerst half jaar in 2018. Uit de cijfers van ANWB Verkeersinformatie blijkt dat de hinder door files op alle A- en N wegen in ons land in het eerste half jaar van 2019 met zo’n 5 % is gestegen

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een lange file richting de A2 ter hoogte van Amstelveen in 2018


Vooral  overdag ondervond het verkeer veel meer oponthoud dan vorig jaar. De filezwaarte nam toe met 18 procent. De verkeersdrukte tijdens de ochtendspits groeide met 5 % en in de avondspits met 3 %. De filecijfers over alle A- en N-wegen laten zien dat het fileprobleem zich in steeds meer regio’s voordoet. Zo nam de filezwaarte in Gelderland en het zuiden van het land  fors meer toe in vergelijking met de provincies gelegen in de Randstad. De file Top 10 toont dan ook veel knelpunten in de regio’s. 

Foto Amstelveen
(Bron ANWB - 2019)

ANWB file top 10 in de eerste halfjaar van 2019


22 januari 2287 km file. De drukste dag was dinsdag 22 januari 2019, toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder. Het verkeer kwam daar volledig tot stilstand met een filerecord van maar liefst 2287 kilometer. Op woensdag 29 mei zorgde de uittocht van het lange Hemelvaartsweekeinde ook voor extreme drukte op de wegen die tot laat in de avond aanhield.

A-weg: Een autosnelweg is een langeafstandsweg die wordt gebruikt voor snel- en langeafstandsgoederenvervoer met motorvoertuigen. Het is is een conflictvrije weg bestemd voor snel gemotoriseerd verkeer (zoals auto's, motoren, bussen en vrachtwagens). Conflictvrij wil zeggen dat kruisingen ongelijkvloers zijn en dat er een middenberm is tussen de twee rijrichtingen.

Een N-weg is een genummerde hoofdweg die niet de kenmerken van een autosnelweg heeft. Een N-weg wordt geïdentificeerd door een uniek nummer dat begint met de hoofdletter N, afgeleid van 'nationaal'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.