Bijgewerkt: 5 juni 2023

De financiële instabiliteit is in Nederland toegenomen

Nieuws -> Informatief

Bron: De Nederlandsche Bank
10-10-2022

De risico's voor de financiële stabiliteit zijn het afgelopen half jaar in Nederland toegenomen. De hoge inflatie, oplopende rentes, de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheid van een wereldwijde recessie zorgen samen voor een ongekende situatie.

Foto Amstelveen
(Foto © DNB - 2022)

Prof. dr. Klaas Knot (1967) president van De Nederlandsche Bank

Daarnaast blijft de inflatie mogelijk langer hoog dan waar financiële markten en economische ramingen nu rekening mee houden. Dit alles zal de financiële sector de komende periode op de proef stellen. Tegelijkertijd is duidelijk dat Nederlandse financiële instellingen er goed voorstaan en gezonde buffers hebben. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit (pdf 60 pagina’s) van De Nederlandsche Bank.

DNB-president Klaas Knot: 'De inflatie is hoog en de rente loopt op, terwijl de economische groei afneemt. Dat is een mix van factoren die we sinds de jaren zeventig niet in deze mate hebben gezien. We staan er beter voor dan toen en ik heb vertrouwen in de weerbaarheid van onze financiële sector, maar deze combinatie van ongunstige ontwikkelingen vergroot onmiskenbaar de financiële stabiliteitsrisico’s.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.