Bijgewerkt: 25 juni 2024

De frisse Sinterklaas intocht van Amstelveen in 2017

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb
18-11-2017

De Sinterklaas intocht van Amstelveen in 2017 vond plaats op zaterdagmiddag 18 november. De weergoden waren in een minder goede stemming deze dag, want het was bewolkt, miezerige regen met soms een flinke plens en een temperatuur van 9 graden. Het was dus niet het meest ideale weer voor de duizenden mensen die met hun kinderen Sinterklaas verwelkomden in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De Bijenkorf Pieten lokken al een uur voordat Sinterklaas komt, de kinderen naar het Sinterklaasfeest van het warenhuis


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De verlichting van het trappenhuis van de Rembrandthof is klaar voor het Kerstfeest


Het Sinterklaascomité Amstelveen stopte in mei 2017 met de jaarlijkse organisatie van de Sinterklaasintocht in Amstelveen, want zij konden zich niet verenigen met de wens van het college B en W om een andere invulling te geven aan het feest. De leden van het comité vonden ook de verplichtingen die voortvloeiden uit het aanvragen van de vergunning bij de gemeente te belastend en dat ging met name ook om de kleur van de Zwarte Pieten. Achteraf gezien was het stoppen van het comité volkomen overbodig, want de meeste Zwarte Pieten die naar Amstelveen kwamen, waren diepzwart en slechts een handjevol was uitgedost als schoorsteenpiet met vage bruine strepen op hun gezicht, of een licht bruin gezicht, tegen oker aan. Dat het comité stopte betekende niet dat er geen Sinterklaasintocht zou zijn, want de ambtenaren van de gemeente gingen in overleg met verschillende organisaties om te zorgen dat de intocht van de Sint in Amstelveen gewoon doorging.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Leden van één van de drumbands loopt voor de stoet van Sinterklaas uit


De intochtprocedure van de Goed Heilig Man begon dit jaar aan de Sportlaan en de stoet volgde de Lindenlaan, Veenendaalplein, het Oude-Dorp, Amsterdamseweg, Molenweg, Graaf Aelbrechtlaan, Rembrandtweg en kwam uiteindelijk aan op het Stadsplein van Amstelveen om 12 uur 20.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Sinterklaas rijdt het Stadsplein binnen gezeten op zijn schimmel en hij wordt begeleid door zijn Zwarte Pieten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen ontvangt Sinterklaas op het podium, midden op het Stadsplein Amstelveen


Onze redactie was ruim een half uur eerder op het plein aangekomen en van Hugo van der Kooij wijkcoach van Westwijk, die al jaren het feest begeleidt, werd een perskaart ontvangen. Dit om te voorkomen, dat net als de laatste jaren, steeds meer mensen de binnenring van het plein ingingen. Het podium stond klaar, paraplu’s in de aanslag en wachten op de Sint. Burgemeester Bas Eenhoorn en kinderburgemeester Varvara Denisova mochten de tijd afwachten in P60. Burgemeester Eeenhoorn had zijn echtgenote en een hele schare kleinkinderen meegenomen en Varvara haar ouders, zusje en een vriendinnetje. Een ieder kreeg een (warm) drankje aangeboden en de beide burgemeesters stemden hun plannen voor op het podium af. Op het podium was Hoofdpiet Ernst Jan Wilhelmis, die de kinderen en ouders op de hoogte hield over de komst van de Sint en oefende ook vast liedjes, zodat die luid en duidelijk zouden klinken als ze voor de Sint werden gezongen. Het was echt heel slim om deze entertainpiet in te zetten, want dat brak een beetje het lange wachten in het miezerige weer.Toen was het zover. Er kwamen heel veel groepen Pieten de Rembrandtweg in, richting Stadsplein, inclusief de pepernotenfabriek. Veel Pieten drumbands en een fanfare waren uit andere plaatsen afkomstig, zoals Almere en Kampen. Misschien waren ze moe van de lange route, maar veel pieten waren niet echt vrolijk bij aankomst. En toen kwam eindelijk een grijze schimmel met Sinterklaas het plein opgelopen. Eerst nog met paraplu, want er viel ineens een heftig buitje. Maar gelukkig stopte dat toen de burgemeesters de Sint verwelkomden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De klim-pieten volgen de actie van de verte


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De taak van de schimmel is volbracht


Zoals gebruikelijk schudde de Sint heel veel kinderhanden, voordat hij het podium werd opgeleid. Naast het podium stonden beiderzijds 3 schildwachten, want ja de Sint heeft natuurlijk heel veel personeel naast zijn Pieten, om hem te beschermen. Op het podium nam burgemeester Eenhoorn het woord en verwelkomde alle Pieten, de bands, fanfare, de ouders en kinderen en natuurlijk Sinterklaas. Sinterklaas zei, dat hij erg blij was om weer in Amstelveen te zijn en Varvara vroeg of hij het leuk vond als iedereen voor hem ging zingen. En zo geschiedde. Varvara en heel veel kinderen zongen luidkeels zie ginds komt de stoomboot en het was echt een hele goede samenzang. Sinterklaas meldde vervolgens dat hij de andere kant van het plein nog langsging. Ook dat daarna de kinderen met een kaartje bij hem in de Schouwburg mochten komen, om met hem op de foto te gaan en een cadeautje in ontvangst te nemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op de foto Varvara Denisova de kinderburgemeester, Bas Eenhoorn de burgemeester van Amstelveen en Sinterklaas
op het podium midden op het Stadsplein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De schildwachten van Sinterklaas bewaken het plein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Honderden jonge kinderen kwamen met hun ouders naar het Stadsplein Amstelveen om Sinterklaas van dichtbij te zien
en om het feest mee te maken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Deze twee pieten hebben veel plezier op het plein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Varvara de kinderburgemeester en Sinterklaas en achter hun de Hoofdpiet Ernst Jan genieten van het feest,
samen met de honderden Amstelveners


Deze laatste actie heeft de redactie van Amstelveenweb.com dit jaar overgeslagen, want zij had nog andere verplichtingen. Ondanks dat de organisatie in andere handen was, had dat gelukkig geen invloed op de intocht zelf. Het leuke was wel dat Hoofdpiet Ernst Jan voordat de Sint er was, maar ook toen de Sint weer handen ging schudden, de kinderen bezig hield met zijn praatjes en zijn liedjes. Dat was een goede aanwinst en voor volgend jaar voor herhaling vatbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.