Bijgewerkt: 28 september 2021

De gemeente Amstelveen gaat de kunstwerken op straat vernieuwen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-03-2021

De gemeente Amstelveen wil een impuls geven aan de (beeldende) kunst in de buitenruimte. In 2019 deed de gemeente mee aan ArtZuid, dit jaar en aankomende jaren gaat zij af op ideeën uit de samenleving. Op dit moment onderzoekt het Team Kunst en Cultuur verschillende opties, zoals een lichtkunstroute en murals (muurkunst). Het team laat zich hierin adviseren door de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK).

Uit de eerste resultaten van het inwonersonderzoek Cultuur dat onlangs is gehouden, blijkt dat het huidige aanbod aan buitenkunst als ‘gedateerd’ wordt ervaren en dat er behoefte is aan verjonging. Dit kwam ook naar voren in de speciale bijeenkomsten die de gemeente met jongeren heeft gehouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het bronzen beeld 'Concentratie' (1964) is hier nog gefotografeerd toen het aan de William Boothlaan tussen een flat en een schoolgebouw stond. Het is vervaardigd door de beeldhouwer Pieter d'Hont (1917-1997) en stelt een knikkerende jongen voor


Nieuwe ideeën
Mede hierom is ervoor gekozen om dit jaar niet deel te nemen aan ArtZuid. Ook konden de ABK en de directeuren van Museum JAN en het Cobra Museum zich niet vinden in het plan dat ArtZuid had opgesteld voor Amstelveen. Het idee sloot niet goed aan op de programmering van beide musea. Daarnaast wil het College van Burgemeester en Wethouders dat het geld dat is begroot voor buitenkunst vooral terechtkomt bij de kunstenaars. 'We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. We hebben nu een keer meegedaan aan ArtZuid en nu is het tijd voor iets anders. We willen iets neerzetten wat écht bij Amstelveen past en waar behoefte aan is. Daarom horen we graag van Amstelveners wat zij graag zouden willen terugzien in het straatbeeld' -zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur opent de in de aula van Ateliers 2005 de 8ste Triënnale
extra tentoonstelling op 11 juli 2020


Beeldende kunst
Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte. Naast een permanente beeldenroute door het Keizer Karelpark en het Oude Dorp, zijn er tientallen beelden verspreid door de gemeente te vinden. Onlangs is daar de 'Koffiedrinker' in Nes aan de Amstel bijgekomen. En binnenkort volgen er nog drie: de 'Uitgevouwen Kubus' van André Volten in de middenberm van de Keizer Karelweg, 'Concentratie' van Pieter d’Hont nabij de Lindenlaan en 'Na Sluitingstijd' van Klaas Gubbels in Westwijk.

Jongeren en kunst en cultuur
De gemeente wil graag de mening horen van jongeren over kunst en cultuur in Amstelveen. Daarom gaan aanstaande vrijdag 26 maart 19.00 uur Amstelveense jongeren via een livestream met de gemeente en stichting Our Future Face in gesprek over hun ideeën voor kunst en cultuur. De livestream is een verlenging van het inwonersonderzoek, op maat gemaakt voor jongeren. De link naar het promotiefilmpje is hier te vinden. De livestream is bij te wonen via het Instagramaccount van Our Future Face
Heeft u ideeën voor kunst in de buitenruimte? Dan kunt u deze ook e-mailen naar kunstencultuur@amstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.