Bijgewerkt: 16 juni 2024

De gemeente Amstelveen helpt jongeren uit de schulden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-02-2023

De gemeente begint een proef om jongeren versneld uit de schulden te helpen. 'Als schulden aan het begin van je volwassen leven voor problemen zorgen, sta je feitelijk 3-0 achter. We willen het toekomstperspectief verbeteren door jongeren te helpen schuldenvrij te worden, en aan hun ontwikkeling te werken' - zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen.

De proef heet Jongeren in Amstelveen Schuldenvrij (JAS). In de proef koopt de gemeente de verschillende schulden af. De jongere heeft dan alleen de gemeente als schuldeiser. Deelnemers leveren een maatschappelijke bijdrage met een stage, waarin hun persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ook worden ze waar mogelijk begeleid naar werk, onderwijs of dagbesteding en worden ze gestimuleerd dit vol te houden. Aan het eind van het traject zijn ze schuldenvrij.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen

Onderwijs en werk. De aanpak is vooral gericht op behoud van - of terugkeer naar - onderwijs en werk. 'Belangrijke pijlers voor een goed toekomstperspectief. 'Vanwege schulden stoppen de jongeren bijvoorbeeld met een opleiding. Hierdoor hebben ze geen startkwalificatie en dus problemen om werk te krijgen. Vinden ze een baan dan zijn ze vaak niet in staat om dit vast te houden. Soms is er weinig hulp uit de omgeving. Dit alles kan ervoor zorgen dat jongeren ook vastlopen op andere leefgebieden waardoor ze in een neerwaartse spiraal blijven' - legt Van Ballegooijen uit.

Jongeren in Amstelveen Schuldenvrij beoogt deze negatieve spiraal te doorbreken door de jongeren op meerdere vlakken tegelijk te helpen. De proef begint vanaf 1 maart 2023, er kunnen 10 tot 20 jongeren tussen de 18 en 27 jaar oud meedoen. Ook jongeren zonder startkwalificatie komen in aanmerking. Deelnemers worden geworven uit het bestand van de gemeente, via een campagne op social media en via zogenoemde ketenpartners zoals onderwijs- en zorginstellingen. Geïnteresseerden kunnen zich ook opgeven via het Amstelveenloket.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.