Bijgewerkt: 23 april 2024

De gemeente Amstelveen voert Ja-sticker in voor reclames

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
27-03-2024

Vanaf 1 juni 2024 krijgen mensen in Amstelveen alleen nog reclamefolders als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De gemeente Amstelveen wil per 1 juni deze Ja-sticker inzetten om papierverspilling te voorkomen en energie, water en CO2 te besparen. De gemeenteraad beslist op 24 april 2024 definitief over dit voorstel.

Momenteel ontvangt meer dan 60% van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk. Volgens Milieu Centraal krijgen deze inwoners jaarlijks ongeveer 26 kilo papier aan reclamedrukwerk door de brievenbus. Met de introductie van de Ja-sticker is de verwachting dat 25% van de huishoudens het reclamedrukwerk nog wil ontvangen. Dat levert een totale papierbesparing van 455.000 kilo per jaar op. Per inwoner is dat 4,8 kilo per jaar en per huishouden kan dat oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Stapel JA-stickers

Frank Berkhout (D66) wethouder Afval: “Mensen maken in deze tijd andere keuzes als het gaat om duurzaamheid en zorg voor ons milieu. Daarbij past het gebruik van papieren reclamefolders niet langer. In plaats van aan te geven dat je folders NIET wilt ontvangen, zoals nu met de nee-ja sticker, willen we dat mensen gaan aangeven dat ze WEL papieren folders willen blijven ontvangen. Zo besparen we naast papier, inkt en plastic ook water en energie voor het maken van de folders en CO2 voor het vervoer ervan. Al met al een enorme besparing.”

Wel huis-aan-huisbladen in de bus. Inwoners van Amstelveen krijgen vanaf 1 juni alleen nog reclamefolders als men de nieuwe Ja-sticker op de brievenbus heeft geplakt. De oude Nee/Ja-sticker en Nee/Nee-sticker blijven ook gelden. Huis-aan-huisbladen, zoals het Amstelveens Nieuwsblad, worden overal bezorgd, behalve op brievenbussen met Nee/Nee-sticker. Een overzicht:

-Ja-sticker: men wil reclame en huis-aan-huisbladen ontvangen
-Geen sticker: men wil geen reclame, wel huis-aan-huisbladen ontvangen
-Nee/Ja-sticker: men wil geen reclame, wel huis-aan-huisbladen ontvangen
-Nee/Nee-sticker: men wil geen reclame, geen huis-aan-huisbladen ontvangen

Hoe komt men aan de Ja-sticker? Als de gemeenteraad 24 april 2024 akkoord gaat met het voorstel, zijn de Ja-stickers vanaf 1 mei op een aantal locaties gratis op te halen, namelijk; het Raadhuis, de gemeentewerf, Inzicht (boven de bibliotheek in het Stadshart), Alleman, Noorddammercentrum, Villa Randwijck, Stadsdorp Elsrijk, Pluspunt, MOC/De Buurtkamer, Alleman, De Bolder, Dorpshuis Nes, Westend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.