Bijgewerkt: 15 juni 2024

De gemeente-eend van Amstelveen is weer op haar nest

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
18-04-2016

Op maandagmiddag 18 april 2016 werd door één van onze redactieleden de vertrouwde gemeente-eend (Latijns: Amstelveniis commune kwa-kwa) weer ontdekt op het rookterras van het raadhuis van Amstelveen. Het laatst hebben wij in mei 2012 over dit natuurfenomeen geschreven en sindsdien hebben wij de eenden gemist. Misschien was ze er wel, maar wij dan niet op het juiste moment. Een aantal rokende ambtenaren en raadsleden heeft de Amstelveense gemeente-eend wel in bescherming genomen. Er staat zelfs een glazen bakje met water dat de moeder elke dag vers wordt aangeboden en een waarschuwing op de deur, dat ze deze zachtjes moeten dichtdoen, om moeder eend niet te laten schrikken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De gemeente-eend (Latijns: Amstelveniis commune kwa-kwa) weer ontdekt op het rookterras van het raadhuis van Amstelveen


Hoe het straks verder zal gaan met moeder en de veertjesbabies, is volkomen onduidelijk, want het terras is op de eerste etage van het raadhuis. Als de kleine eendjes uit de eieren kruipen, kunnen ze direct naar beneden vallen en dan is het einde oefening. Maar net als in natuurfilms kunnen de kleintjes goed van grote hoogte springen en dat is hier ook al eerder gebeurd. Vervolgens zwemmen de mini-eendjes met moeder dan naar het open water van de Poel.

De Amstelveense Hans L. Schippers, de bekende auteur van dierenboeken reageerde destijds: 'Het lijkt een wat gewaagde plek, om juist daar te broeden, maar de natuur zit mooier in elkaar dan je oppervlakkig gezien zou denken. Dieren ‘weten’ vaak feilloos een plaats te vinden, waar ze zonder grote risico’s de toekomst veilig kunnen stellen. Zo broeden eenden niet alleen in het riet, of onder wat ruige begroeiing, maar ook wel in bomen, hooibergen, of –zolders en zelfs tot in kerktorens aan toe!’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Van de gemeente-eend is bijna niets te zien tussen de bloemen, maar moedertje is heel alert en volgt alle bezoekers van het terras


‘Voor kenners is bekend, dat het broeden van eendenkuikens, ook op een zo hoge plaats, over het algemeen genomen zonder problemen verloopt, zeker als je je als mens even niet mee bemoeit. Juist die bemoeienis ermee is riskant. Jonge eendjes komen namelijk niet allemaal gelijktijdig uit het ei. Vanaf het moment van uitkomst, tot dat alle jongen uit het ei zijn, duurt doorgaans 24 -36 uur. Zou je bijvoorbeeld een gazen kooi over de plantenbak plaatsen, dan worden moeder en kind uiterst nerveus en zullen ze alles in het werk stellen om uit te breken. Bovendien vormt zo’n kooi een nieuw element, dat voor een eend bedreigend overkomt. Niet doen dus.’‘Bij tal van ervaringen met jonge eendjes die op een hoge plaats worden uitgebroed (en op de geboortedag maar 30 gram wegen) heb ik gezien, dat ze zich met ware doodsverachting naar beneden storten, of liever gezegd naar beneden zweven, zonder daarbij ook maar enig letsel op te lopen. Hun nog donsrijke bevedering en nog zachte skelet zijn goede schokbrekers en zorgen ervoor, dat hun niets overkomt’ aldus Schippers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.