Bijgewerkt: 25 juni 2022

De gemeenten zijn klaar voor de start volgens Van Rijn

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
09-12-2014

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben de inkoop voor begeleiding, dagbesteding, cliëntondersteuning en wijkverpleging vrijwel allemaal afgerond. Dit meldt staatssecretaris Van Rijn op 8 december 2014 aan de Tweede Kamer. Hiermee is alle zorg, ondersteuning en jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 dichtbij georganiseerd voor iedereen die dat nodig heeft.

Alle gemeenten hebben aangeven, dat de inkoop van begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen en cliëntondersteuning is afgerond. Er moeten in een aantal specifieke gevallen nog wel punten op de ‘i’ worden gezet, voordat de inkoopcontracten formeel zijn getekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor beschermd wonen. Ook de zorgverzekeraars hebben wijkverpleegkundige zorg ingekocht. Hiermee is de verpleging en verzorging voor mensen die dat nodig hebben overal beschikbaar. Deze wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Martin van Rijn, (PvdA) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Door deze zorginkoop zijn de waarborgen (overgangsrecht) in de wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg) nu ook in de praktijk een feit. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2015 rekenen op zorg en ondersteuning. Voor algemene informatie over de veranderingen kunnen mensen terecht bij het informatiepunt Langdurige zorg en jeugd (0800-0126), of op de website www.hoeverandertmijnzorg.nl . Huidige cliënten kunnen voor informatie over de persoonlijke situatie bij hun gemeente, zorgverzekeraar, of aanbieder terecht. Mensen die niet weten, waar zij terecht moeten, of daarbij problemen ondervinden, kunnen dat melden bij  het informatiepunt Langdurige zorg en jeugd. Er is een meldpunt hiervoor ingericht.

Van Rijn: ‘De komende weken is het belangrijk, dat alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een belangrijke rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.