Bijgewerkt: 28 september 2021

De gemeenteraad van Amstelveen wil meer vrouwen in de lokale politiek

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-03-2021

Op woensdag 24 maart 2021 werd in de gemeenteraad van Amstelveen de Motie 'Meer vrouwen in de politiek aan de Poel' gezamenlijk door alle partijen ingediend en aangenomen. Een niet partijpolitieke motie (een wens of opdracht), waaraan alle partijen hun fiat en medewerking gaven.

Gezamenlijk initiatief. In deze motie roept de gemeenteraad van Amstelveen de (vrouwelijke) inwoners op, de instroom van vrouwelijke volksvertegenwoordigers te vergroten. De Gemeenteraad wil hieraan zelf bijdragen door het organiseren van een informatieavond gericht op vrouwen en het opzetten van een ‘buddyssteem’ van raadsvrouwen als daar behoefte aan is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Mieke van der Vet raadslid van D66-Amstelveen woordvoerder Kunst en Cultuur en Media


Achtergrond. De initiatiefnemers constateren dat de Amstelveense samenleving voor 51% uit vrouwen bestaat en de gemeenteraad slechts voor 31%. Je wilt een goede afspiegeling van de bevolking in je volksvertegenwoordiging, dus ligt het voor de hand om meer vrouwen te enthousiasmeren. Woordvoerder Anne-Mieke van der Vet (D66-Amstelveen): 'Vrouwen zoeken niet vanzelfsprekend de politiek op. Ze gaan liever in de MR van school of in het bestuur van een sportvereniging. Als er nu érgens informeel politiek wordt bedreven, dan is het dáár wel. Rekening houden met de meningen van anderen, zoeken naar compromissen en het beste voor de vereniging of school willen. Politiek gaat over keuzes en geld, en nu juist dat laatste vinden vrouwen soms lastig.'

Amstelveense vrouwen. We zien in Amstelveen veel vrouwen die in de politiek een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Hun stem wordt er gehoord, maar ze moeten er wel een plaatsje vinden. Als uitnodigende raad willen wij die vrouwen de hand reiken: Kom kijken en luisteren. Denk mee. Bepaal mee. Het is een bijzondere omgeving, waar je veel voor onze mooie stad kunt bereiken.

Burgemeester en griffie. Burgemeester Poppens en griffier Debby de Heus ondersteunen dit initiatief van harte. Met raad en daad en zullen zij ‘hands on’ de initiatieven uitdragen en activiteiten mede organiseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via raadsgriffie@amstelveen.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.