Bijgewerkt: 5 december 2022

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is 8,9% hoger in 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
10-09-2020

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen per 1 januari 2020 was voor het vijfde jaar op rij hoger. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270.000 euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

In Weesp steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 22 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde<link> ging daar naar 351 duizend euro in 2020. Van de vier grootste steden (de G4) steeg In Rotterdam de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst, met bijna 16 procent tot 222 duizend euro per woning. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met bijna 11 procent tot 418 duizend euro per woning, de kleinste stijging binnen de G4.

Sterkste stijging in Groningen en Flevoland. De stijgingspercentages van de gemiddelde woningwaarde waren het hoogst in de provincies Groningen en Flevoland. In Groningen steeg de gemiddelde woningwaarde met 12 procent naar 186 duizend euro. Daarmee is de gemiddelde WOZ-waarde in Groningen nog wel het laagst van alle provincies. In Flevoland steeg de gemiddelde waarde met ruim 11 procent naar 236 duizend euro per woning. In Zeeland was de toename van de gemiddelde woningwaarde, met bijna 5 procent, het laagst.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2020)

De WOZ-waarde van de woningen in Amstelveen wordt met 7,5 % verhoogd in 2020


WOZ-waarde volgt huizenprijs. De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde. 

Gemiddelde WOZ-waarde per gemeente. In de gemeente Bloemendaal was de gemiddelde WOZ-waarde met 750 duizend het hoogst. In Delfzijl was de gemiddelde WOZ-waarde met 134 duizend het laagst. In onderstaande kaart staan de gemiddelde woningwaarde per gemeente per 1 januari 2020 en 1 januari 2019.

De Wet WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken en regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het vorige jaar. Hiervoor kijken gemeenten naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte. De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. WOZ-waarden zijn openbaar, zodat iedere huiseigenaar de waarde van zijn huis makkelijk kan vergelijken met de waarde van andere woningen. Je kunt de WOZ-waarde zelf controleren. Klopt de WOZ-waarde niet? Maak dan binnen zes weken bezwaar. -staat er op de website van Vereniging Eigen Huis.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.