Bijgewerkt: 29 november 2022

De hele wereld vaccineren tegen de corona infecties

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
23-07-2021

De wereld vaccineren: 'Team Europa' zal tegen eind 2021 meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins delen met landen met lage en middeninkomens. Het waarborgen van toegang tot veilige en betaalbare COVID-19-vaccins in de hele wereld, en met name in lage- en midden-inkomenslanden, is een prioriteit voor de Europese Unie – meldt de Europese Commissie.

Op de wereldgezondheidstop in Rome op 21 mei 2021 kondigde voorzitter Von der Leyen aan dat "Team Europe" tegen eind 2021 ten minste 100 miljoen doses zou verstrekken aan landen met lage en middeninkomens, hoofdzakelijk via COVAX, onze partner in het vaccineren van de wereld. Team Europe (de EU, haar instellingen en alle 27 lidstaten) ligt op schema om dit initiële doel te overtreffen, met 200 miljoen doses COVID-19-vaccins die tegen eind 2021 zullen worden gedeeld met de landen die ze het hardst nodig hebben.

Voorzitter Ursula von der Leyen zei hierover het volgende: 'Team Europa neemt zijn verantwoordelijkheid om de wereld te helpen het virus te bestrijden, overal. Vaccinatie is de sleutel - daarom is het van essentieel belang dat landen overal ter wereld toegang krijgen tot de COVID-19-vaccins. We zullen tegen het einde van dit jaar meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins delen met landen met lage en middeninkomens.'

De meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins die door Team Europe zijn toegezegd, zullen tegen het einde van dit jaar de landen van bestemming bereiken, hoofdzakelijk via COVAX. COVAX (Vaccines Global Access) heeft tot dusver 122 miljoen doses aan 136 landen geleverd.

Parallel daaraan heeft Team Europe een initiatief gelanceerd inzake de productie van en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika. Het initiatief zal helpen de juiste voorwaarden te scheppen voor de lokale productie van vaccins in Afrika en wordt gesteund door 1 miljard euro uit de EU-begroting en de Europese instellingen voor ontwikkelingsfinanciering, zoals de Europese Investeringsbank (EIB).

Op 9 juli 2021 heeft Team Europe besloten steun te verlenen voor grootschalige investeringen in de vaccinproductie door het Institut Pasteur in Dakar, naast andere steunmaatregelen. De nieuwe productiefaciliteit zal Afrika voor 99% minder afhankelijk maken van de invoer van vaccins en de toekomstige weerbaarheid tegen pandemieën op het continent versterken.Achtergrond. De EU is de drijvende kracht geweest achter de wereldwijde respons op het Coronavirus en de oprichting van de ACT-versneller, de faciliteit ter wereld voor toegang tot COVID-19-vaccins, -diagnostica en -behandelingen. Aangezien de meeste lage- en middeninkomenslanden tijd en investeringen nodig hebben om hun eigen productiecapaciteit op te bouwen, is de onmiddellijke en meest doeltreffende reactie nog steeds het delen van vaccins.

De Global Health Summit (Wereldgezondheidsconferentie )werd op 21 mei 2021 bijeengeroepen door president von der Leyen en de premier van Italië Mario Draghi. Deze allereerste G20-top over gezondheid betekende het begin van een nieuw hoofdstuk in het wereldwijde gezondheidsbeleid. De wereldleiders hebben zich verbonden tot multilateralisme, wereldwijde samenwerking op gezondheidsgebied en het opvoeren van de wereldwijde vaccinproductiecapaciteit, zodat deze pandemie de laatste pandemie wordt.

COVID-19 Vaccines Global Access, afgekort als COVAX, is een wereldwijd initiatief dat gericht is op billijke toegang tot COVID-19-vaccins onder leiding van Gavi, de Vaccine Alliance (voorheen de Global Alliance for Vaccines and Immunization, of GAVI), de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is een van de drie pijlers van de Access to COVID-19 Tools Accelerator, een initiatief dat in april 2020 is gestart door de WHO, de Europese Commissie en de regering van Frankrijk als reactie op de COVID-19-pandemie. COVAX coördineert internationale middelen om landen met een laag tot middeninkomen een billijke toegang tot COVID-19-tests, -therapieën en -vaccins mogelijk te maken. Op 15 juli 2020 hadden 165 landen - die 60% van de menselijke bevolking vertegenwoordigen - zich bij COVAX aangesloten. Per 11 april 2021 heeft COVAX 38,5 miljoen doses geleverd, waarmee het ver achterblijft bij de 100 miljoen doses die eind maart 2021 waren beloofd. Per 6 juli 2021 zijn er 100 miljoen doses geleverd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.