Bijgewerkt: 29 november 2022

De huizenprijzen zijn bepalend voor de consumptie van de huishoudens

Nieuws -> Informatief

Bron: Centraal Planbureau
18-04-2019

Tijdens de grote recessie is de reële consumptie van Nederlandse huishoudens met maar liefst 7% afgenomen. In hoeverre is dit toe te schrijven aan de hypotheekschulden en de ontwikkeling van de huizenprijzen? Wij laten zien dat de consumptiedaling sterk samenhangt met de schuldpositie van huishoudens. In reactie op de grote recessie hebben huishoudens met hoge hypotheekschulden hun consumptie sterk verminderd.

Door huishoudens met hoge hypotheekschulden zijn de totale uitgaven van huishoudens tijdens de recessie met 6% verminderd. Dit geldt in het bijzonder voor huishoudens waarvan het huis ‘onder water’ stond. Dit komt waarschijnlijk, doordat deze huishoudens onzekerder zijn over hun toekomst en daardoor minder uitgeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De huizenprijzen zijn van belang voor de consumptie van de huishoudens


Dit blijkt uit de zojuist verschenen publicaties 'Disentangling the effect of household debt on consumption' ('Ontvlechten van het effect van de schuldenlast van de huishoudens op de consumptie') en 'Do house prices matter for household consumption?' ('De huizenprijzen zijn van belang voor de consumptie van de huishoudens') van het Centraal Planbureau (CPB). Lees het rapport: Huishoudens met hoge hypotheek bezuinigen tijdens een recessie (pdf 8 pagina’s).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.