De inflatie daalde naar 4,6 % in juli 2023 in Nederland
Nieuws -> InformatiefBron: CBS
08-08-2023
Consumentengoederen en -diensten waren in juli 4,6 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni was de inflatie 5,7 %.
Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is zonder de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In juli waren consumentengoederen en -diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 6,8 % duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni was de prijsstijging op jaarbasis 7,2 %.
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)
Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2023 4,6 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder
De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 4,6 % in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 % hoger zijn dan in juli 2022. De inflatie van 4,6 % in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 5,7 % in juni.
De afname van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). Sinds januari dalen de prijzen van energie gestaag. In juli was energie 34,5 % goedkoper dan een jaar eerder. In juni waren de prijzen 19,1 % lager dan in dezelfde maand vorig jaar.
Inflatie in de eurozone daalt. Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juli 5,3 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juni was dat 6,4 %. De inflatie in de eurozone daalde van 5,5 % in juni naar 5,3 % in juli.