Bijgewerkt: 30 juni 2022

De inflatie in Nederland steeg naar 2,9 procent in juni 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
06-07-2013

De inflatie is in juni in Nederland gestegen naar 2,9 procent. In mei waren de prijzen voor consumenten gemiddeld 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste halfjaar van 2013 is de inflatie gemiddeld uitgekomen op 2,9 procent.

inflatie Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) steeg in juni 2013 naar 3,2 procent. In de eurozone steeg de inflatie naar 1,6 procent


De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Gemiddeld kwam de prijs in juni uit op 1,73 euro per liter. Voeding had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. In juni was voeding weliswaar 3,0 procent duurder dan een jaar eerder, maar in mei was de prijsstijging op jaarbasis hoger.

De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) steeg in juni naar 3,2 procent. In de eurozone steeg de inflatie naar 1,6 procent. In oktober 2012 is de Nederlandse inflatie fors opgelopen door de verhoging van de btw. Daarna bleef de inflatie in Nederland hoog terwijl die in de eurozone afnam.

Inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de consumentenprijsindex bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.