De inflatie steeg in januari 2017 naar 1,7 % in Nederland
Nieuws -> InformatiefBron: CBS
09-02-2017
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in januari flink naar 1,7 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het hoogste niveau sinds eind 2013. In december waren goederen en diensten voor de consument 1,0 procent duurder dan een jaar eerder. Doorgaans loopt de inflatie niet zo snel op. In de afgelopen 15 jaar is het maar één keer voorgekomen, dat de inflatie sterker steeg dan in januari 2017.
(Bron CBS - 2017)
De fluctuatie van de inflatie tussen januari 2012 en januari 2017
De inflatie steeg vooral door de prijsstijging van autobrandstoffen. De prijs van een liter benzine bedroeg 1,57 euro. Dat is 14 eurocent meer dan in januari 2016. Diesel was 20 eurocent per liter duurder en kostte in januari 2017 gemiddeld 1,25 euro. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit verhoogde de inflatie. De heffingen op elektriciteit stegen met 33,7 procent. Een jaar eerder daalden de heffingen nog met 55,6 procent. De prijzen van vliegtickets en voor het verblijf in vakantieparken waren hoger dan vorig jaar. De kerstvakantie liep in januari 2017 nog 1 week door, terwijl deze vorig jaar al op 2 januari eindigde. De prijzen liggen hoger tijdens vakanties waardoor er in januari 2017 meer dagen waren met hogere prijzen. Dit had een verhogend effect op de inflatie.
Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak stijgt. Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in januari volgens deze maatstaf was 1,4 procent. In december was dat nog 0,9 procent.
Inflatie Nederland en eurozone stijgen. Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP Harmonised Index of Consumer Prices). De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 0,7 procent in december naar 1,6 procent in januari. De inflatie in de eurozone steeg van 1,1 procent naar 1,8 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en die in de eurozone loopt daarmee terug. De toename in de eurozone komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van energie en voedingsmiddelen.