Bijgewerkt: 18 mei 2024

De inflatie steeg in oktober 2016 naar 0,4 % in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
10-11-2016

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in oktober 2016 naar 0,4 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere autobrandstoffen verhoogden de inflatie in oktober. De prijzen van benzine en diesel zijn ruim een jaar niet zo hoog geweest. Aan de pomp kostte een liter benzine in oktober 1,52 euro en dat is 4 eurocent meer dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van pakketreizen naar het buitenland en kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in oktober 2016 volgens deze maatstaf steeg naar 0,6 procent. In september was dit 0,4 procent.Naast de consumentenprijsindex (Harmonised Index of Consumer Prices {CPI}) berekent CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg, van -0,1 procent in september naar 0,3 procent in oktober. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,5 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone, maar het verschil wordt kleiner. Het was weer de stijging van de energieprijzen die de toename van de inflatie in de eurozone veroorzaakte.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend, zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid. De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.