Bijgewerkt: 21 september 2021

De inflatie stijgt in 2009 verder in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
09-01-2010

De inflatie is in december 2009 uitgekomen op 1,1 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in november. December is de vijfde opeenvolgende maand waarin de inflatie is gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Vooral de prijs van benzine droeg bij aan de toename van de inflatie. Benzine was in december 17 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van kleding hadden een inflatieverlagend effect. Dit komt doordat de uitverkoop dit jaar eerder is begonnen en er gemiddeld meer korting werd gegeven. Kleding was in december 3,8 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Inflatie  Amstelveen
(Ontwerp Amstelveenweb.com - 2010)

De inflatie stijgt langzaam in Nederland


Inflatie in Europa nu hoger dan in Nederland

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in december uitgekomen op 0,7 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in december uit op 0,9 procent. Daardoor ligt de Nederlandse inflatie voor het eerst sinds november 2008 onder die van de eurozone.

Inflatie 2009 één na laagste in twintig jaar

De inflatie is in 2009 gemiddeld uitgekomen op 1,2 procent. In de laatste twintig jaar lag de inflatie alleen in 2006 lager. Over het jaar 2009 als geheel had de prijs van benzine een drukkend effect op de inflatie. Ook tv’s en videoapparatuur werden flink goedkoper. Verder lagen de prijzen van gas in 2009 gemiddeld 2,5 procent lager dan een jaar eerder.

Huur, sigaret, elektriciteit

De producten en diensten die in 2009 het meest bijdroegen aan de inflatie waren woninghuur, sigaretten en de levering van elektriciteit. De huren lagen in 2009 gemiddeld 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. Sigaretten waren in 2009 flink duurder dan in 2008 na een accijnsverhoging eind 2008.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de CPI bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bereken: Persoonlijke inflatiecalculatorAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.