Bijgewerkt: 24 juli 2024

De inflatie was 3,2 % in Nederland in juni 2024

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
02-07-2024

Bij de snelle raming was de inflatie in juni 2024 3,2 % in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In mei was de inflatie 2,7 %. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van juni worden op 9 juli 2024 gepubliceerd.

Prijsontwikkeling productgroepen. Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 9 juli wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2024)

De inflatie was 3,2 % in Nederland in juni 2024

Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in juni 3,4 %. In mei was de inflatie 2,7 %.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.