Bijgewerkt: 22 maart 2023

De inflatie was hoger in Nederland in januari 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
10-02-2022

Consumentengoederen en -diensten waren in januari 2022 6,4 % duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december 2021 was de inflatie 5,7 %. De verdere stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie en voeding.

Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting. In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 % duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 %. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 % in januari was ruim 3 % punt.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Op 18 februari publiceert het CBS een uitgebreid artikel over de energierekening. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

De belangrijkste bijdragen in % aan de jaarmutatie


Duurdere voeding. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 % duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 %. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark hadden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen drukte daarentegen de inflatie. In januari bedroeg de stijging 3,5 %, een maand eerder was dit 5,3 %.

Verschil inflatie Nederland en eurozone loopt verder op. Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in januari 7,6 % duurder dan een jaar eerder, in december was dat 6,4 %. De inflatie in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 5,0 % in december naar 5,1 % in januari. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2001 niet zo groot geweest.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.