Bijgewerkt: 26 april 2024

De inflatie was in maart 2023 4,4% in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
13-04-2023

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 2023 4,4 % duurder in Nederland dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In februari was de inflatie 8,0 %.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In maart waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 8,1 % duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In februari was de prijsstijging op jaarbasis eveneens 8,1 %.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Groente en fruit afdeling in een supermarkt in Amstelveen op 14 maart 2023

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 4,4 % in maart 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,4 % hoger zijn dan in maart 2022. De inflatie van 4,4 % in maart komt dus niet bovenop de inflatie van 8,0 % in februari.

Prijsdaling energie en motorbrandstoffen. De afname van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie. In maart was energie 36,5 % goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari waren de prijzen 2,9 % lager.

Motorbrandstoffen hadden ook een neerwaarts effect op de inflatie. De prijzen waren in maart 20,8 % lager ten opzichte van een jaar eerder. In februari waren motorbrandstoffen 9,4 % goedkoper. In maart 2022 betaalden consumenten gemiddeld 2,29 euro voor een liter Euro 95, dit jaar betaalden consumenten gemiddeld 1,81 euro. Een liter diesel kostte in maart vorig jaar gemiddeld 2,12 euro, dit jaar was dat 1,63 euro.

Inflatie eurozone daalt. Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 4,5 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in februari was dat 8,9 %. De inflatie in de eurozone daalde van 8,5 % in februari naar 6,9 % in maart.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.