Bijgewerkt: 15 juni 2024

De inflatie was in mei 2023 in Nederland 6,1 %

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
01-06-2023

Bij de snelle raming was de inflatie in mei 6,1 % in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In april waren consumentengoederen en -diensten 5,2 % duurder dan een jaar eerder. Op 6 juni 2023 worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 6,1 % in mei 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1 % hoger zijn dan in mei 2022. De inflatie van 6,1 % in mei komt dus niet bovenop de inflatie van 5,2 % in april.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2023)

Consumentenprijsindex jaarmutatie productgroepen tussen april en mei 2023

Prijsontwikkeling productgroepen. Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 6 juni wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe meetmethode energieprijzen. Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.