Bijgewerkt: 8 december 2022

De internationale 'Dag van de moedertalen'

Nieuws -> Informatief

Bron: Taaluniversum
23-02-2009

De Nederlandse Taalunie viert de internationale 'Dag van de moedertalen' met een originele quiz op internet. Het draait allemaal om Nederlands, maar het is toch altijd nét iets anders. De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft 21 februari uitgeroepen tot Dag van de moedertalen. De organisatie vraagt aandacht voor de vele moedertalen die dreigen te verdwijnen.

Vlag Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een selectie van een paar vlaggen vanuit de honderden. Bij elke vlag hoort een moedertaal


Het Nederlands is geen bedreigde taal. Voor Nederlandstaligen kan de Dag van de Moedertalen een feest zijn. De Taalunie viert dit met een plezierige en leerzame wedstrijd op internet. Het Nederlands is de moedertaal van de tien mensen die te horen zijn op een webpagina. Toch klinkt hun taal anders, want er is verscheidenheid in onze taal. De opdracht is te raden in welke streek deze mensen hun moedertaal hebben geleerd. Onder de correcte inzendingen worden boeken verloot.

De quiz is te vinden via dit adres: http://taalunieversum.org/moedertalen. De fragmenten maken deel uit van een uitgebreide verzameling gesproken taal, het Corpus Gesproken Nederlands. De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands.

De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Wat is de internationale 'Dag van de moedertalen'?

De taalkundige en culturele diversiteit zijn universele waarden, die de eenheid en samenhang van de maatschappij versterken. De erkenning van het belang van de taalkundige verscheidenheid heeft geleid, tot dat de UNESCO " in 1999 had besloten om de internationale 'Dag van de moedertalen' te vieren op 21 februari.

Website: International Mother Language DayAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.