Bijgewerkt: 7 september 2024

De jaarlijkse internationale politieactie tegen de illegale kunsthandel

Nieuws -> Politie

Bron: Interpol
20-07-2024

Bij de 8ste editie van een operatie tegen de illegale internationale kunsthandel, met de codenaam ‘Pandora’, waren douane- en wetshandhavingsautoriteiten uit 25 landen betrokken. Onder leiding van Spanje (Guardia Civil), met de steun van Europol en INTERPOL, leidde de operatie tot de arrestatie van 85 personen en de terugneming van meer dan 6 400 cultuurgoederen.

Tijdens Pandora VIII werden enkele duizenden controles uitgevoerd op talloze luchthavens, havens en grensdoorlaatposten, maar ook in veilinghuizen, musea en particuliere woningen. Wetshandhavers patrouilleerden ook op internet en voerden meer dan 6.000 onlinecontroles uit, wat leidde tot de terugwinning van 580 gestolen goederen. In de betrokken landen lopen nog steeds ongeveer 113 strafzaken en 137 administratieve zaken, waarbij nog meer arrestaties en inbeslagnames worden verwacht.

Operationele hoogtepunten. Pandora VIII heeft onder meer geleid tot het terugvinden van de volgende gestolen artefacten:

Foto Amstelveen
(Foto Interpol - 2024)

Bij de 8ste editie van een operatie tegen de internationale kunsthandel, met de codenaam 'Pandora' werden verschillende objecten in beslag genomen zoals 43 oude amforen

-Bij een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Spaanse nationale politie (Policia Nacional) in samenwerking met de veiligheidsdienst van Oekraïne (Служба безпеки України), werden 11 voorwerpen met een waarde van meer dan 60 miljoen euro teruggevonden. De strafzaak betrof het witwassen van geld en de illegale handel in archeologische goudstukken afkomstig uit de ‘Scythische’ cultuur, die in Oekraïne waren gestolen en naar Spanje waren gesmokkeld.

-In een ander geval heeft de Spaanse Guardia Civil van Córdoba, met de steun en advies van archeologen van de regering van Andalusië en het Archeologisch Museum van Sevilla, beslag gelegd op een privécollectie van meer dan 350 objecten. De collectie bestond uit lithische, keramische en metalen stukken uit verschillende archeologische perioden.

-De Roemeense politie (Poliţiei Române) heeft een houten iconostase uit de periode 1850-1880 teruggevonden, die was gestolen uit een kerk in Roemenië en geprobeerd online te worden verkocht.

-Het Bulgaarse douaneagentschap (Агенция Митници) heeft 432 oude munten in beslag genomen die afkomstig waren uit Türkiye en bestemd waren voor Frankrijk.

-Bij twee onderzoeken door de Griekse politie (Ελληνική Αστυνομία) werden 43 oude amforen in beslag genomen en werden twee mensen gearresteerd.

-Na online controles te hebben uitgevoerd, heeft de Poolse Nationale Politie (Policja) 229 voorwerpen in een antiekwinkel gelokaliseerd en in beslag genomen. Sommige voorwerpen waren gemaakt van ivoor en de totale waarde van de 229 voorwerpen wordt geschat op 140.000 euro.

-Het Italiaanse Carabinieri Commando voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed (Comando Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale) kon een hedendaags schilderij dat online werd verkocht identificeren en vervolgens in beslag nemen. Bij authenticatie zou het schilderij een waarde hebben gehad van ongeveer 150.000 euro. Bij de huiszoeking troffen agenten ook diverse namaakartikelen aan.

-In een afzonderlijk onderzoek namen de Carabinieri meer dan 2.000 fragmenten van keramische en lithische voorwerpen in beslag, zoals pijlpunten en speerpunten. De oude voorwerpen uit het Neolithicum en de Bronstijd werden online te koop aangeboden.

Foto Amstelveen
(Foto Interpol - 2024)

Bij de 8ste editie van een operatie tegen de internationale kunsthandel, met de codenaam 'Pandora' werden verschillende objecten in beslag genomen, zoals keramische en lithische voorwerpen

-Het Franse directoraat-generaal Douane en Indirecte Belastingen (Direction générale des douanes et droits indirects) heeft op de luchthaven Charles-de-Gaulle in Parijs een illegaal geëxporteerd schilderij van de Vietnamese kunstenaar Mai Thứ (1906 - 1980) in beslag genomen. Het schilderij heeft een geschatte waarde van 167.440 euro.

-In samenwerking met andere nationale partners heeft de Tsjechische Nationale Politie (Policie České republiky) de verkoop van verschillende gestolen historische voorwerpen opgespoord en gecontroleerd. Onder meer een houten beeld van Sint-Bartholomeus (gedateerd tussen 1658 en 1660) werd veiliggesteld en teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. In 1994 werd dit nationale culturele artefact gestolen uit de ‘Laatste Avondmaalkapel’ in Římov (České Budějovice) om later online te worden verkocht.

Foto Amstelveen
(Foto Interpol - 2024)

Bij de 8ste editie van een operatie tegen de internationale kunsthandel, met de codenaam 'Pandora' werden verschillende objecten in beslag genomen, ook deze archeologische goudstukken en kettingen

Internationale samenwerking tussen landen en agentschappen. Als medeleider van deze operatie speelde Europol een sleutelrol door de uitwisseling van informatie te vergemakkelijken en analytische en operationele ondersteuning te bieden aan de afzonderlijke nationale onderzoeken.

INTERPOL steunde Pandora VIII door de uitwisseling van informatie tussen deelnemende landen, met name met de Balkanlanden, te vergemakkelijken. Tijdens de hele operatie was er ook een toegewijde officier beschikbaar om de inbeslagnames aan de frontlinie te controleren aan de hand van de database voor gestolen kunstwerken van INTERPOL, en om agenten ter plaatse te ondersteunen bij hun gebruik van de ID-Art-app. Operatie Pandora, die voor het eerst werd gelanceerd in 2016, is een jaarlijkse wetshandhavingsoperatie. Het wordt uitgevoerd in het kader van het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminal Threats (EMPACT).

Deelnemende landen: Albanië, Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Malta, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Servië, Zweden, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.