Bijgewerkt: 13 augustus 2022

De jaarwisseling van 2021 naar 2022 is wisselend verlopen in Noord-Holland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL/Veiligheidsregio Amstelland
01-01-2022

De jaarwisseling van 2021 naar 2022 is wisselend verlopen in Noord-Holland meldt de politie. Op sommige plaatsen was het niet drukker dan op een normale doordeweekse nacht. Op andere plaatsen was het onrustig met meldingen van onder meer vechtpartijen, mishandelingen en zwaar vuurwerk. In totaal zijn er 32 aanhoudingen verricht. 17 daarvan zijn gerelateerd aan oud en nieuw, zoals die voor illegaal vuurwerk en brand. Grote incidenten bleven gelukkig uit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Enorme rookontwikkeling door het ontplofte vuurwerk in de buurt van Boschplaat in Westwijk Amstelveen op 1 januari 2022 rond 1 uur


Ondanks het geldende vuurwerkverbod was er sprake van veel vuurwerkoverlast. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken met geluidsoverlast of schade als gevolg en her en der werden brandjes gesticht. Daarnaast was er op meerdere plaatsen in de eenheid sprake van illegale bijeenkomsten. Deze werden zonder grote problemen beëindigd, waarbij de aanwezigen werden gecontroleerd en heengezonden. In Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Westknollendam werden panden door de burgemeester gesloten omdat er een illegaal feest werd gegeven.De brandweer is uitgerukt naar een grote brand bij ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan in Uithoorn op 31 december 2021. Om rond 00 uur 30 is het sein brandmeester gegeven bij de brand in het buurtcentrum. De brandweer zal nog geruime tijd bezig zijn met nabluswerkzaamheden. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.Helaas kregen ook dit jaar weer politiemensen te maken met geweld. In meerdere plaatsen werden zij bekogeld met vuurwerk. Zo keerden in de middag tientallen jongeren in Volendam zich tegen de politie, waarop de burgemeester een noodverordening uitvaardigde. Een persoon werd aangehouden toen hij vuurwerk naar de politie gooide. Een agent heeft aangifte tegen hem gedaan van poging zware mishandeling. Ook in Zaandam werd de politie regelmatig met vuurwerk bekogeld.


De jaarwisseling in de regio Amsterdam-Amstelland is onrustig maar beheersbaar verlopen op 1 januari 2022. De politie heeft ongeveer evenveel aanhoudingen verricht als afgelopen jaar. Op verschillende plekken zijn agenten bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Verder zijn er iets meer vuurwerk gerelateerde ambulanceritten geweest dan voorgaande jaren.

De brandweer is vaker uitgerukt, onder andere voor een zeer grote brand in Uithoorn en meerdere voertuig- en containerbranden. Op meerdere plaatsen in de regio werd (zwaar) vuurwerk afgestoken. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeenten en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was op alle scenario’s voorbereid voor een jaarwisseling die vanwege de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod voor het tweede jaar anders dan voorgaande jaren zou verlopen. Onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Het bestuur van de veiligheidsregio bedankt alle hulpverleners en handhavers die aan het einde van opnieuw een zwaar jaar, ook deze jaarwisseling onder vaak moeilijke omstandigheden, hun werk hebben gedaan en spreekt hiervoor grote waardering uit.

Ambulanceritten. Door de coronacrisis staat de zorg onder grote druk. Het vuurwerkverbod is ingesteld om de zorg te ontlasten. Dat is gedeeltelijk gelukt, met 4 vuurwerk gerelateerde gewonden. Meer dan vorig jaar maar nog steeds uitzonderlijk laag. Daarnaast zijn er enkele ambulanceritten geweest in verband met alcoholgebruik.

Politie. De politie heeft bij verschillende verstoringen van de openbare orde opgetreden. Er zijn 27 personen aangehouden, dat is vergelijkbaar met het aantal vorig jaar. Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich rond 00:00 uur circa 3 tot 4 duizend mensen, waaronder personen die onrust veroorzaakten en vuurwerk gooiden naar de politie. Daarop is opgetreden, waarbij de Mobiele Eenheid (ME) een ondersteunende rol heeft gespeeld. Rond 01:00 was de drukte en onrust op de Dam voorbij. Op IJburg en in Amsterdam Nieuw-West zorgden groepen jongeren voor onrust, aanwezigheid van de ME heeft de rust hersteld. Handhavers van de THOR  hebben 1 aanhouding uitgevoerd naar aanleiding van een incident met zwaar vuurwerk.

Brandweer. De brandweer heeft een drukke maar beheersbare nacht gehad. Er was een zeer grote brand in een buurtcentrum in Uithoorn. Verder zijn in de hele regio Amsterdam-Amstelland veel voertuig- en containerbranden geblust gedurende de nieuwjaarsnacht. Door de ordeverstoringen in Amsterdam (Nieuw)-West is tijdelijk niet opgetreden door de brandweer. In bepaalde gebieden, waaronder IJburg, kon enkel worden ingezet onder politiebegeleiding

Amstelveen. In Amstelveen vonden geen grote incidenten plaats tijdens de jaarwisseling. Net als elders in de regio werd veel vuurwerk afgestoken. Er waren diverse meldingen van jeugd- en vuurwerkoverlast. Op een enkele plek werd open vuur gestookt. Buurtbewoners wisten de vlammen te doven en de brandweer hoefde niet te komen. Op Uilenstede zijn bierflessen naar handhavers gegooid. Politie kwam ter assistentie. De rookwolken van de brand in Uithoorn waaiden over Amstelveen, maar er waren geen extra maatregelen nodig.

Het beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.