Bijgewerkt: 26 mei 2024

De kerkbrand snijdt door de Amstelveense ziel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
18-09-2018

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


We zaten zaterdagavond in de tuin te eten. Overal hoorden we plotseling sirenes, de telefoon ging over. Het was burgemeester Bas Eenhoorn. ‘Herbert, ik krijg door dat er brand is in de Urbanuskerk in Bovenkerk, heb jij iets gehoord’, vroeg hij. Ik rijd er wel even heen was mijn antwoord’. Het was het begin van een emotioneel weekend.

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

De verwoesting van de dakconstructie door de brand in de St. Urbanuskerk is vooral van boven goed zichtbaar


Pierre Cuypers. Al snel bleek dat het goed mis was. De vlammen sloegen al door het dak. Mensen stonden te huilen voor de kerk. De Urbanuskerk is de trots van Bovenkerk. Architect is de beroemde Pierre Cuypers. De afgelopen jaren is er hard gewerkt op de kerk te restaureren. Zondag zou het orgel in gebruik genomen worden. Samen met collega-wethouder collega Floor Gordon ben ik er tot diep in de nacht geweest tot het sein brandmeester is gegeven. Gelukkig kon de brandweer de markante toren redden.

Afsluiten. Zondag bleek pas echt wat de brand had aangericht. De emoties liepen hoog op en ook Marijn van Ballegooijen was ter plekke om met mensen te spreken. Heel veel mensen kwamen kijken, om de zaak veilig te houden hebben we zelfs de straat moeten afsluiten. De brand snijdt door de ziel van Amstelveen. De kerk is ook nog een Rijksmonument. De aankomende dagen gaan we onder leiding van onze burgemeester met alle betrokkenen aan de slag om de kerk te bewaren en herstellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.