Bijgewerkt: 22 maart 2023

De klok van de St. Annakerk na jaren weer terug in kerktoren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
14-11-2016

Na bijna vier jaar zonder kerkklok is er op maandagochtend 14 november 2016 weer een klok teruggeplaatst in de St. Annakerk. Rijkswaterstaat, de huidige eigenaar van het monumentale gebouw, gaf Klokkengieterij Royal Eijsbouts de opdracht om de nieuwe klok in te hangen. Dit was de eerste keer dat het bedrijf een opdracht kreeg van een niet-kerkelijke organisatie. De klok weegt ongeveer 300 kg en wordt mechanisch op de hele uren met één slag geluid tussen 07:00 en 19:00 uur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat (VVD) en Kees Abrahamse omgevingsmanager programma SAA van Rijkswaterstaat Noord-Holland, met de 'nieuwe' tweedehands kerkklok voor de St. Annakerk in Amstelveen op maandag 14 november 2016. De klok werd in de kerktoren gehesen, dus binnenkort kunnen de Amstelveners de kerkklok horen luiden


In januari 2013 werden de originele klokken door het bestuur van de RK Parochie van de Heilige Anna, de toenmalige eigenaar, ondanks de in die tijd aangevraagde monumentale status verwijderd. Met een dwangbevel is voorkomen, dat ook de glas in loodramen uit het gebouw werden gehaald. De nieuwe klok is gegoten in 1965 en afkomstig van de voormalige kerk “De Hoeksteen” uit Soesterberg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De nieuwe kerkklok is onderweg naar de kerktoren


Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed: “De Annakerk is een herkenningspunt voor Amstelveen. Wat er een paar jaar geleden is gebeurd, was een verlies voor Amstelveen. Het is een goede zaak, dat Rijkswaterstaat voor een nieuwe klok heeft gezorgd. Met name dank aan Kees Abrahamse, Omgevingsmanager A9 Amstelveen bij Rijkswaterstaat, dat hij zijn nek hiervoor heeft uitgestoken.”



Daarnaast wordt momenteel gekeken naar een Amstelveense invulling voor tijdelijk gebruik van de kerk. Hierbij kan worden gedacht aan een maatschappelijke, of ontmoetingsfunctie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.