Bijgewerkt: 1 juli 2022

De konijnenfamilie van Rien Alink

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Libris Venstra
02-03-2014

Zaterdagmiddag 1 maart 2014 vond de boekpresentatie plaats van voormalig wethouder Rien Alink (D66) bij Boekhandel Venstra in Amstelveen. Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan oud-burgemeester van Amstelveen, die daar tevens ereburger is en heden burgemeester van Utrecht, de heer Jan van Zanen.

Naast de ingang van Boekhandel Venstra werd een lezingzaal ingericht, waar de bezoekers zittend de boekpresentatie van Rien Alink konden volgen. Het leek wel een ‘kleine raadsleden-reünie’. Uiteraard kwamen er veel D66-ers, maar er waren ook raadsleden van GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen, CDA, PvdA en VVD , maar er kwamen ook gemeenteambtenaren naar de presentatie en velen wilden wel even een woordje met hun oud-burgemeester wisselen.

kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De stapel boeken met de titel 'Het grote geheim van de familie Kwiebus' staat al klaar bij Boekhandel Venstra


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Remco Houtepen, bedrijfsleider van Boekhandel Venstra verwelkomt iedereen op deze bijzondere boekpresentatie


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Kwibus, het konijn is de centrale figuur van het boek, getekend door Lisa Brandenburg


Na een korte inleiding door Remco Houtepen, de bedrijfsleider van Libris Venstra, nam Rien Alink het woord. Hij verwelkomde iedereen en natuurlijk ook zijn familie, waaronder de kleinkinderen. Tevens richtte hij een woord van dank aan Lisa Brandenburg die de illustraties maakte en Arthur Dijkstra die de boekverzorging voor zijn rekening nam. Alink vertelde over de konijnen die zij thuis hebben gehad en dat in het boekwerkje verhaaltjes staan over de konijnenfamilie Kwibus. Ook las hij enkele passages voor over een burgemeester van een stad, die graag reisjes naar het buitenland maakte, want goede contacten waren in het belang van de stad. De reizen waren vooral ver weg 'en als het veel geld kostte, nou dan kostte het maar een paar centen' - schrijft Alink in zijn familieboek. Het is bekend, dat Jan van Zanen veel buitenlandse reizen heeft gemaakt, van Japan tot Hongarije en door de getrokken parallel in het boek ontstond er wel enige hilariteit onder de aanwezigen. Alink verzekerde de ook lachende Jan van Zanen, dat het niet daadwerkelijke over hem als burgemeester van Amstelveen ging.

kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Schrijver Rien Alink laat een stukje papier zien met de tekst: 'Wij komen niet'. Hij bedoelde, dat de konijnenfamilie Kwibus vandaag niet aanwezig kan zijn


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Rien Alink vertelt over zijn zogenaamde kinderboek, maar het is ook voor volwassenen


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De kleinkinderen van Rien Alink luisteren naar het verhaal van opa


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan van Zanen, de ereburger van Amstelveen, geniet ook van de voorleesmiddag


Vervolgens kreeg Van Zanen het eerste exemplaar overhandigd en sprak de aanwezigen ook toe. De speeches kunt u op de video zien en beluisteren. Na de toespraak van Jan van Zanen werden bloemen aan de betrokkenen uitgedeeld en toen werd het hard werken voor Rien Alink, want iedereen wilde natuurlijk een gesigneerd boek van hem.

De redactie van Amstelveenweb had nog een aparte vraag aan de schrijver, of hij naast de gebruikelijke tekst op de eerste pagina van het boek ook een konijntje wilde tekenen naast zijn handtekening. Na een korte aarzeling, want de meeste schrijvers kunnen blijkbaar niet goed tekenen, kregen wij een exclusief door Rien Alink getekend konijntje. Nou, onze dag kon niet meer stuk!kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De hele zaal vol met lokale politici heeft het verhaal van de heer Alink snel door


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De voorleesmiddag alias boekpresentatie van de heer Alink is een groot succes


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De leden van D66-Amstelveen vinden het verhaal van hun partijgenoot erg leuk


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Oud-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen bedankt de schrijver voor zijn inspanningen dat hij zo'n leuk boek heeft geschreven


Over het boek schrijft de heer Alink zelf in het voorwoord:

'In opzet was het de bedoeling een leuk verhaal te schrijven voor mijn kleinkinderen met een konijn in de hoofdrol. Gaandeweg sloop de context erin van mijn politieke bezigheden in Amstelveen. Het politieke werk moet je uiterst serieus nemen, maar relativering en lach mogen nooit ontbreken. Zo is dit kinderboek een boek voor kinderen én volwassenen geworden: een boek voor de leeftijd van 10-100. Als de politiek in het komische wordt getrokken, is dat altijd met een knipoog.'

Een verhaal over groen en bomen, lachende konijnen, burgemeester en gemeenteraad, actualiteit, spanning en ontspanning, strijd en competitie, pers en sensatie en het feest van de overwinning. En centraal staat de familie Kwiebus, de gezelligste konijnenfamilie van het hele bos!

Rien Alink (1 februari 1946) studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1983 op een toneelstuk van de grootste Griekse komediedichter Aristophanes: "De vogels, een structuuranalyse en interpretatie".

kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het eerste exemplaar van het boek krijgt Jan van Zanen overhandigd door Rien Alink


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het lastigste deel van de boekpresentatie is, als Rien Alink de vele boeken signeert


kwibus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Vlnr.: schrijver Rien Alink, illustrator Lisa Brandenburg , Jan van Zanen burgemeester van Utrecht en Arthur Dijkstra van uitgeverij Tienstuks


Alink was lange tijd werkzaam in het onderwijs als leraar klassieke talen. Van 1971-1975 in Delft/Rijswijk en vanaf 1975 tot 2006 was hij verbonden aan het Hermann Wesselink College in Amstelveen. Zijn politieke activiteiten vingen aan in Rijswijk. Van 1974-1978 was hij daar gemeenteraadslid.

In Amstelveen kwam hij in 1990 in de gemeenteraad en werd direct fractievoorzitter van D66. Na drie periodes als fractievoorzitter werd Rien Alink in 2002 wethouder met o.a. groen, reiniging,  cultuur en sport in zijn portefeuille. Tot op heden maakt hij deel uit van de gemeenteraad, een periode dus van 24 jaar in de gemeentepolitiek van Amstelveen. Alink was een fervente lange afstandloper en liep verschillende marathons in Amsterdam, Rotterdam, New York en Athene. Hij schrijft ook graag gedichten.

'Het grote geheim van de familie Kwiebus' ISBN: 978-90-8860-100-2, EAN:9789088601002 pagina’s : 96, prijs: € 17. Uitgeverij: TienstuksAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.