Bijgewerkt: 22 januari 2025

De krimpflatie groeit ook in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
11-03-2023

In de economie is krimpflatie, ook wel bekend als de deflatie of inkrimping van de verpakking, het proces waarbij artikelen in omvang of hoeveelheid krimpen, of soms zelfs de kwaliteit herformuleren of verminderen, terwijl hun prijzen hetzelfde blijven, of verhogen.

Het woord is een samentrekking van de woorden krimpen en inflatie. Het eerste gebruik van de term "krimpflatie" met zijn huidige betekenis is toegeschreven aan de econoom Pippa Malmgren, hoewel dezelfde term eerder door historicus Brian Domitrovic was gebruikt om te verwijzen naar een economie die krimpt en tegelijkertijd te kampen heeft met hoge inflatie.

Krimpflatie stelt bedrijven in staat hun operationele marge en winstgevendheid te vergroten door kosten te verlagen, terwijl het verkoopvolume behouden blijft, en wordt vaak gebruikt als alternatief voor het verhogen van prijzen in overeenstemming met de inflatie. Groepen voor consumentenbescherming zijn kritisch over de praktijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

In de economie is krimpflatie het proces, waarbij artikelen in omvang of hoeveelheid krimpen

Voorstanders van consumenten zijn kritisch over krimpflatie, omdat het tot gevolg heeft dat de productwaarde door "stilletjes" wordt verlaagd. De verkleining van de verpakkingsgrootte is klein genoeg om niet meteen duidelijk te zijn voor gewone consumenten. Een ongewijzigde prijs betekent dat de consument niet wordt geattendeerd op de hogere eenheidsprijs. De praktijk heeft een negatieve invloed op het vermogen van consumenten om weloverwogen koopkeuzes te maken.

Gebleken is dat consumenten meer worden afgeschrikt door prijsstijgingen dan door kleinere verpakkingen. Leveranciers en detailhandelaren zijn opgeroepen om eerlijk te zijn tegenover klanten. Volgens Ratula Chakraborty, een professor in bedrijfsbeheer, zouden ze wettelijk verplicht moeten zijn om het winkelend publiek op de hoogte te stellen, wanneer de verpakkingsgrootte is verkleind. Bedrijfsorganen leiden de aandacht af van productkrimp met " minder is meer "-boodschappen, bijvoorbeeld door gezondheidsvoordelen te claimen van kleinere porties of milieuvoordelen van minder verpakkingen. Lees ook: Krimpflatie grote ergernis onder consumenten van de Consumentenbond.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.