Bijgewerkt: 22 december 2024

De laatste leveringen van coronavaccin AstraZeneca naar de huisartsen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-06-2021

Ook de laatste huisartsen krijgen deze week (25-2021) de doses AstraZeneca die zij nodig hebben om bij 60-64-jarigen de 2de prik te zetten. Het gaat nog om sommige huisartsen in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. De andere provincies zijn al eerder beleverd. De tweede prik kan korter volgen op de eerste dan aanvankelijk werd gedacht, en met oog op de Delta-variant is dat ook verstandig.

De vaccinatiestrategie uit november is: ouderen en kwetsbaren eerst. AstraZeneca kwam snel beschikbaar en er is toen besloten dat vaccin per provincie aan huisartsen ter beschikking te stellen voor mensen van 60 tot en met 64 jaar. De leveringen vielen daarna helaas vaak tegen en waren onregelmatig. Het is een belangrijk moment dat de allerlaatste huisartsen nu beleverd zijn. Voor huisartsen die te weinig besteld hadden en meer nodig blijken te hebben kan er volgende week nog een enkele nalevering zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Minister Hugo de Jonge (VWS): 'Het is fijn dat de allerlaatste huisartsen nu hun laatste leveringen AstraZeneca krijgen. Zeker met de opkomende Deltavariant moeten we ons goed beschermen, die tweede prik is daarvoor écht belangrijk. Ook de laatste mensen van 60 tot en met 64 jaar krijgen nu gelukkig snel hun tweede vaccinatie.'

De Gezondheidsraad bepaalde eerder dat de tweede prik met AstraZeneca binnen de bijsluiter moet vallen. Dit betekent dat mensen van 606 tot en met 64 jaar in principe na 4 weken al hun tweede prik kunnen krijgen. dit is sneller dan aanvankelijk gedacht. Lees verder over: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 bij het RIVM

Wat is de deltavariant van Covid? De Delta-variant, ook bekend als B.1.617.2 en voor het eerst geïdentificeerd in India, is besmettelijker en resistenter tegen vaccins dan de dominante Alpha-stam (V.K.) die in de VS circuleert en houdt ook een groter risico van ziekenhuisopnames in. De variant maakt nu 10% uit van alle nieuwe gevallen in de Verenigde Staten, tegenover 6% vorige week. Studies hebben aangetoond dat de variant zelfs meer overdraagbaar is dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-functionarissen zeiden dat uit sommige rapporten is gebleken dat de variant ook ernstigere symptomen veroorzaakt, maar dat er meer onderzoek nodig is om die conclusies te bevestigen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.