Bijgewerkt: 16 januari 2025

De laatste oliebollen en appelflappen van 2018 zijn gebakken

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
31-12-2018

In Amstelveen werd, net als overal ter wereld, uitbundig het nieuwe jaar ingeluid op 31 december 2018. Op Oudjaar kon iedereen in de stad meegenieten van de grote vuurwerkknallen, maar de meeste mensen zaten toch thuis voor de buis.

De ijverige huisvrouw bezette de halve dag de keuken voor het bakken van de traditionele oliebollen en appelflappen. De gezinsleden konden daarna genieten van de lekkernijen, bestoven met gewone poedersuiker of de nog lekkerdere kaneelsuiker. Heerlijk!! Neemt niet weg dat ook menigeen het makkelijk deed en in de supermarkt of bij de oliebollenkraam de oudjaarslekkernij kocht.

Gelukkig hebben wij hier in Amstelveen rust. Hoewel het Nieuwjaarsgeknal wel zorgde voor 'overlast' van overvliegende verstoorde reigers en allerlei andere vogels. Ik denk dat wij eigenlijk heel blij moeten zijn. Blij met wat we niet hebben, maar naar kunnen verlangen en blij om wat we hebben, ook al is dit soms nog zo klein of lijkt het nog zo onbeduidend. Beleef het Nieuwe Jaar in voorspoed en geniet van wat Amstelveenweb.com u het komende jaar weer aanbiedt! De redactie van Amstelveenweb.com wenst u van harte een Gelukkig en gezond Nieuw Jaar toe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De oliebollenmix met 150 g rozijnen en krenten, 1 appeltje, 50 g sukade is klaar om nog 45 minuten te rijzen,
voordat er gebakken kan worden


De lekkerste oliebollen en appelflappen eenvoudig maken

Oliebollen
Klaarzetten en voorbereiden:1 pak Oliebollenmix, 150 g rozijnen en krenten, 1 appeltje, eventueel 50 g sukade (sukade is de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom, Citrus medica) en 500 ml water. Wel in lauw water (half met water en rum) de rozijnen/krenten 15 minuten. Giet ze af, droog ze en haal ze even door de bloem. Dat voorkomt dat ze allemaal naar 1 kant in het deeg, in de oliebol, zakken. Schil het appeltje en snijdt het in hele kleine blokjes.
Aan de slag: Leeg het pak oliebolmix in een grote beslagkom, doe het water erbij en roer het geheel goed door of even met de mixer met de deeghaken. Roer daarna de krenten/rozijnen, sukade en het appeltje erdoor. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het mengsel 45 minuten rijzen op een rustige plek. Als dat klaar is niet meer doorroeren. Gebruik olie en geen vetblokken, want dat vet stolt op de oliebol en ziet er niet smakelijk uit. Verwarm de olie tot ongeveer 190 graden in de pan.

Bakken: Zet twee grote eetlepels in een kannetje water of olie klaar en leg in een vergiet wat keukenpapier om na het bakken de oliebollen uit te laten lekken. Schep met 1 lepel een bolletje af langs de rand van de kom en veeg het bolletje met de andere lepel van de lepel af, de olie in. Doe niet te veel bollen tegelijk, want dan duurt het bakken langer. Bak 2-3 minuten en rol dan met de lepel de oliebol om en bak nog 2-3 minuten. Met een schuimspaan de oliebollen uit de olie halen en laten uitlekken. Knip eventuele lelijke stekels af met een schaar, leg de bol op een schaal en bestrooi met poedersuiker. Uit één pak oliebollenmix komen zo’n 20 oliebollen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De appelschijven zijn bestrooid met suiker en kaneelpoeder


Appelflappen
Klaarzetten en voorbereiden: 1 pak Oliebollenmix van 500 g, 5 grote goudrenetten, en 750 ml melk. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met de appelboor. Snijdt de appels in plakken en leg ze op een schaal. Strooi suiker en kaneel over de schijven, wrijf het er over en laat het een kwartiertje intrekken. Doe de oliebollenmix in een kom en voeg de 750 ml melk bij. Roer het geheel tot een glad papje. Verwarm de olie tot 190 graden.

Bakken: Leg naast de beslagkom keukenpapier om de appelflappen na het bakken uit te laten lekken. Dep de suiker/kaneel op de appelschijven wat af. Doe dan stuk voor stuk een paar appelschijven in het beslag. Neem de steel van een pollepel, steek die door de opening van de appelschijf, laat een beetje uitlekken en doe de schijf in de olie. Doe niet te veel appelschijven tegelijk zodat de olie op temperatuur blijft. Draai na 2 minuten de appelschijf om met de steel van de lepel en bak nog eens 2 minuten. Daarna met de schuimspaan de appelflappen uit de olie halen en op keukenpapier uitlaten lekken. Knip met een schaar eventuele lelijke stekels af. Leg de appelflappen op een schaal, bestrooi ze met suikerkaneelmengsel of poedersuiker. Eet smakelijk!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De zonnebloemolie is tot 190 graden verwarmd en kunnen de oliebollen gefrituurd worden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een deel van de oliebollen staat al klaar om te proeven. Oliebollen bakken is niet zo moeilijk, maar het is wel tijdrovend en het is geen wonder dat veel mensen naar een oliebollen zaak gaan om ze kant en klaar te kopen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De appelflappen wijken af qua vorm van de driehoek en wij hebben geen bladerdeeg gebruikt, maar iedereen kan zijn eigen creativiteit gebruiken als zo een appelbeignet gaat maken


Gebruikte olie
Bij veel gemeenten in Nederland is het mogelijk om gebruikt frituurvet, of bakolie in te leveren, aangezien zij het nut van het recyclen inzien. Dit wordt ook steeds populairder. Het merendeel van de mensen, dat zelf oliebollen bakt, loost het in het riool, hetgeen voor behoorlijke milieuoverlast zorgt. Tip van de redactie van Amstelveenweb.com: Bewaar de lege fles van de olie en giet na het bakken, de afgekoelde olie terug in de fles. Bij de milieuwerf in elke gemeente kunt u deze flessen afgeven. 'Op bijgaande link kan iedereen de plek opzoeken, waar hij/zij zijn gebruikte frituurolie en frituurvet kan inleveren.' In Amstelveen is het Afvalbrengpunt aan de Grutterij 26 1185 ZW Amstelveen.



2019 (MMXIX = het numerieke systeem van de Romeinse cijfers is ontstaan in het oude Rome en bleef tot ver in de late Middeleeuwen de gebruikelijke manier van het schrijven van getallen in heel Europa) is het huidige jaar in delen van de wereld, waar de tijdzone UTC+13:00 of later is, met inbegrip van Nieuw-Zeeland en sommige delen van de Pacifische eilanden ten westen van de Internationale Datumlijn. Het is een gemeenschappelijk jaar dat begint op dinsdag van de Gregoriaanse kalender, het 2019de jaar van de Common Era (CE) en Anno Domini (AD) aanduidingen, het 19de jaar van het 3de millennium, het 19de jaar van de 21de eeuw, en het 10de en laatste jaar van het decennium 2010. 2019 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Periodieke Tafel van Chemische Elementen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.