Bijgewerkt: 3 juli 2022

De langste totale zonsverduistering van de 21ste eeuw

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
21-07-2009

De zonsverduistering zal plaatsvinden op woensdag 22 juli 2009 en het wordt een totale zonsverduistering. Het wordt de langste totale zonsverduistering van de 21ste eeuw: 6 minuten en 39 seconden.

Solar Amstelveen
(Auteur: A.T. Sinclair via Wikipedia - 2009)

Zonsverduistering op woensdag 22 juli 2009


De zonsverduistering is een onderdeel van de 136 series in de Saros-cyclus. De Saros-cyclus is een zonsverduistering cyclus met een periode van ongeveer 18 jaar, 11 dagen 8 uur (ongeveer 6585 ⅓ dag).

De uitzonderlijke duur is een gevolg van de beweging van de Maan, die zich bij perigeum, met een diameter van de Maan is 8% groter dan de Zon (magnitude 1,080). Dit is de tweede in de reeks van drie verduisteringen in een maand. Er was een maansverduistering op 7 juli en nu een zonsverduistering op 22 juli en daarna komt een maansverduistering op 6 augustus 2009.

Zichtbaarheid

De zonsverduistering zal zichtbaar zijn vanaf een smalle corridor door het noorden van de Malediven, Noord-India, het oosten van Nepal, het noorden van Bangladesh, Bhutan, de noordelijke tip van Myanmar, Midden-China en de Stille Oceaan, met inbegrip van de Ryukyu-eilanden, Marshall-eilanden en Kiribati. Door de locaties in het Verre Oosten is nu al een grote groep toeristen en astronomen aanwezig in India en China.

Omdat de gebeurtenis alleen zichtbaar is aan de overkant van de Aarde, zal in Nederland de zonsverduistering niet direct te zien zijn. Om astronomen en het publiek over de hele wereld getuige van dit spektakel te kunnen maken, heeft de Chinese Astronomical Society, gesteund door de Chinese Academie van Wetenschappen, besloten om de zonsverduistering via een live-uitzending op het Internet te tonen. Door het tijdverschil zal de uitzending op woensdag 22 juli 2009 om een uur of 2 (ochtend) beginnen.

Externe link:  Live broadcast of Solar Eclipse 22 July 2009Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.