Bijgewerkt: 24 september 2021

De liefde in coronatijd

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
10-05-2021

Je hoort het wel vaker in deze tijd: liefde, vrijheid, wanneer weer normaal? Als mantelzorger van 84-jarige echtgenoot, die op 6 februari 2021 geveld werd door covid-19, en in wiens ogen ik de dood aankeek in die beginfase, voel ik me gelukkig dat hij er nog is. Weliswaar heeft hij nu langdurige klachten zoals ademhalingsproblemen, hoesten, evenwichtsstoornis en gewrichtspijn.

Tja, maar niet in geïsoleerde ademnood gestorven, God zij dank! Medici houden zich bezig met het brede scala aan klachten die patiënten kunnen houden na een corona-infectie, weken- en zelfs maandenlang: https://app.nos.nl/op3/nacorona/  Dankzij de samenwerking tussen zorgverzekeraars, medische wetenschap en overheid is het voor ons mogelijk om deskundige corona-nazorg te krijgen via de zorgverzekering. Fysiotherapeute en dieetbegeleiding helpen Kees en mij enorm in deze dagen. Positief blijven geloven in de toekomst en samen werken in het nu? De waarde van support blijkt essentieel.

Amstelveen is een bijzondere woonplaats. Vindt u dat ook? Menselijke waarden worden hier hartelijk welkom geheten bij maatschappelijke ondernemers, bij gemeenschappen, bij scholen, bij de lokale overheid.  Waarden zoals eerlijkheid, respect voor elkaar, betrouwbaarheid, behulpzaam zijn, samen werken, liefdevol zijn, vriendelijkheid, het willen begrijpen van de ander. Moreel bewustzijn en het ontbreken daarvan zijn beide uitkomsten van ontwikkelingsprocessen. Er is goed en er is kwaad in het leven. In mijn kindertijd in Ouderkerk aan de Amstel zocht ik vaak de stilte op. Die vond ik in de buitenomgeving, want in ons grote gezin was er altijd de drukte van kinderen.

Foto Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2021)

Conchita Willems in haar tuin


In Ouderkerk is er een 400 jaar bestaande Portugees-Joodse Begraafplaats naast de rivier de Amstel, vlak bij onze kerk en ons huis. Van de beheerder van de begraafplaats mocht ik door het hek gaan en ergens zitten om te rusten. Het was een vriendelijke meneer en ik zocht die plek regelmatig op om tot rust te komen en na te denken over gebeurtenissen. Door deze goede gewoonte vind ik tijdens deze mantelzorgperiode veel profijt. In de stille overweging, vanuit rust, kan ik beter de zorg overzien en kan ik dat geven wat nodig is voor het samen zijn. En krijg de waardering terug die ik nodig heb.

Luisterend en verwachtend in de stilte van het hart komt het juiste inzicht. Soms begrijp ik andermans beweegreden niet. En toch voel ik liefde. Zorgzame kracht uiten in situaties voor elkaar: het doet hoofd, hart, handelen en spreken op één lijn komen. Elkaar in stilte durven ontmoeten is iedere dag juist nu een krachtige uitdaging ... Een onthullend inzicht wil ik met u delen. Erken hoe goed willende en feilbare mensen aan het roer van de samenleving staan. Dat is zoals het is. Begrijp dat elk mens feilbaar is, en dat het voor het groepsgevoel, de teamspirit, essentieel is, dat zich ontwikkelende Menselijke Waarden worden vertrouwd. Laten we een vragende houding aannemen om in de woonplaats wezenlijk bij te dragen, zowel thuis, in de gemeenschappen, waar dan ook in de woonplaats.

Zelfcheck is nodig, zo blijkt, om een goede gedachte te denken en een goede daad te doen. Teamspirit vanuit rolbesef is een groot goed: binnen het gezin en elke gemeenschap. Liefde zonder waarheid, liefde zonder juist gedrag, liefde zonder vrede: die misleiden. Erop vertrouwen dat mensen elkaar aanvullen? Zowel jonge, volwassen als oudere? We passen als een puzzel in elkaar als je met compassie leeft, leert de mantelzorg mij. De waarde van support blijft, ook in coronatijd, essentieel.

Wat is Liefde, wat is vrijheid, wat is normaal? Ieder kan het antwoord vinden in de actuele samenleving waar je bent. Waar je woont, werkt, leert, leeft, liefhebt. Begin bij jezelf en om je heen … Ongeacht persoonlijke levensbeschouwing is Liefde praktisch uitvoerbaar vanuit goede gedachten en goede daden. Kees en ik zijn dankbaar om, met hulp van meelevende jonge, volwassen en oudere mensen, door dagelijkse fysiotherapie-oefeningen, gezonde voeding en ademhalingsoefeningen, te werken aan de kwaliteit van leven. Wij gáán ervoor!

Geduld is vertrouwen
Geduld is het bouwen
Geduld is vergeven
En elke dag je aandacht geven
Geduld heeft het leven dat ook lijden kan
Want geduld ziet het goede ervan
Het goede dat groeit
Het goede dat bloeit
Groeien van binnen
En het leven beminnenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.