Bijgewerkt: 25 mei 2024

De luchtkwaliteit in Amstelveen is verbeterd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-06-2011

Meer groen langs de Beneluxbaan en het schoner maken van het gemeentelijk wagenpark hebben bijgedragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Amstelveen. Mede dankzij subsidies van de Stadsregio Amsterdam (SRA) en de Provincie Noord-Holland zit Amstelveen nu al op de landelijke norm voor luchtkwaliteit. 

Het actieplan Luchtkwaliteit 2007 – 2015 formuleert een reeks maatregelen en projecten die in acht jaar tijd de luchtkwaliteit moet terugbrengen naar de voorgeschreven rijksnormen. Tussen 2008 en 2010 heeft de gemeente haar wagenpark aanzienlijk ‘verschoond’ met het aanbrengen van roetfilters, het overstappen naar voertuigen met een meer moderne techniek, maar ook het kiezen voor benzinemotoren waar mogelijk in plaats van diesel. Daarnaast zijn 9.500 struiken geplant, over een lengte van tweeënhalve kilometer langs de Beneluxbaan (tussen de Sportlaan en de Bovenkerkerlaan). Deze maatregelen hebben, samen met de introductie van auto- en busmotoren, de luchtkwaliteit met 22 % verbeterd ten opzichte van 2007. Hiermee voldoet ook de Beneluxbaan aan de rijksnorm.

In 2011 gaat het verbeteren van het wagenpark door met de invoering van elektrisch rijden. Dit najaar staat het aanbrengen van een nieuwe verkeerslichtenregeling op de Beneluxbaan gepland om doorstroming van verkeer te stimuleren. Wethouder John Levie (BBA) van Verkeer: “Het verkeer moet zo soepel mogelijk kunnen doorrijden zonder overtollige stops te maken. Dat is comfortabeler en veiliger. Het voorkomen van onnodig remmen en optrekken werkt bovendien in het voordeel van luchtkwaliteit.” Daarnaast zijn afgelopen jaren de voorbereidingen getroffen voor de regionale fijn stof proef die naar verwachting dit najaar van start gaat bij de afslag 4 van de A9.

Wethouder Jan-Willem Groot (CDA) van Milieu en Energie: “Ik ben tevreden met de inzet van deze extra middelen. We zetten de subsidies gericht in op maatregelen, en bereiken hiermee een beter leefklimaat voor Amstelveen en omgeving. Dit is een mooie winst voor de gezondheid van Amstelveners.”

In totaal ontvangt de gemeente Amstelveen 507.000 euro subsidie van de Stadsregio Amsterdam (SRA) en 371.000 euro van de Provincie Noord-Holland. De gemeente zet, naast deze subsidies, zelf ook structurele middelen in op verkeers-, groen- en wagenparkmaatregelen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.