De maatschappelijke effecten van de coronacrisis
Nieuws -> InformatiefBron: Sociaal en Cultureel Planbureau
22-02-2021
De coronacrisis grijpt diep in op hoe we werken, hoe we leven, hoe we leren en hoe we zorgen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) volgt vanaf het begin van de coronacrisis de maatschappelijke effecten binnen onze samenleving. Sociale stressfactoren als eenzaamheid en zorgen over werk, onderwijs, onze naasten en toekomst nemen toe.
Hoe houden we de kwaliteit van ons leven op peil en hoe houden we de samenleving als geheel bij elkaar? Bij welke groepen gaat de rek er langzaam uit? Welke mogelijke kansen en positieve ontwikkelingen biedt de crisis? SCP brengt de inzichten daarover samen. Het adviseert, op basis van de bevindingen, het beleid van het kabinet. De bijeengebrachte inzichten publiceert SCP in dit dossier.
Samenleving. Onze samenleving en onze economie hebben door de coronacrisis een enorme klap gehad. Op de pagina Effecten corona op de samenleving vind u een overzicht met de rapporten van het SCP over dit onderwerp.
Kwetsbare groepen. In de coronacrisis lopen kwetsbare groepen extra risico. Bij deze groepen komt de coronacrisis bovenop de problemen die er al waren. Op de pagina Effecten corona op kwetsbare groepen in de samenleving vindt u een overzicht met de rapporten van het SCP over dit onderwerp.
Gezamenlijke adviezen planbureaus. De planbureaus werken samen om het kabinet te adviseren op een breed herstelbeleid. Op de pagina Gezamenlijke adviezen planbureaus vindt u een overzicht met de rapporten van het SCP over dit onderwerp.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen coronabesmetting zijn sinds langer dan een jaar heel normaal geworden op de hele wereld. Het zijn een belangrijk en gevoelig onderwerp geworden tijdens de huidige epidemie van het coronavirus
Presentaties. We hebben meerdere presentaties gegeven over de maatschappelijke effecten van de coronacrisis. Op de pagina Presentaties Maatschappelijke effecten corona vindt u een overzicht. De machinekamer van de coronacrisis: Lees hier het essay (pdf 9 pagina’s).
Uit het essay: De focus van de crisisaanpak is sterk op de korte termijn gericht en volgt vooral de acute gezondheidscrisis met indicatoren als het aantal besmettingen, beschikbare vaccins en ziekenhuis- en IC-opnames. Dat leidt tot beleid met basisregels zoals rond 1,5m afstand houden en thuisblijven bij klachten, maar ook van beperkingen in reisbewegingen en bijeenkomsten met meerdere mensen. Maar het welzijn van de samenleving bestaat uit meer dan dat.
De coronacrisis is een crisis die zich tegelijkertijd voltrekt in de volksgezondheid, economie en samenleving. Dat maakt het een meervoudige crisis, waarbij niet enkel op de korte termijn kan worden gekoerst. De maatschappelijke effecten van corona zijn niet altijd in dagkoersen weer te geven, maar kunnen soms onzichtbaar en snel groter worden en de schokbestendigheid van onze samenleving ondermijnen. De meervoudigheid van deze crisis vergt daarom een optimale wisselwerking tussen beleidsmakers, wetenschappelijke onderzoekers en maatschappelijke spelers om vraagstukken te ontrafelen en geschikte aanpakken te ontwikkelen.